A palesztinok szankciókat követelnek Izrael ellen

A Palesztin Hatóság pénteken felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy léptessen életbe szankciókat Izraellel szemben, amiért halogatni próbálja a dzseníni menekülttáborban történtek kivizsgálását. Izrael hivatalosan kérte a szervezetet, hogy halasszák el a dzseníni tényfeltáró küldöttség látogatását.

A Palesztin Hatóság felszólította a BT-t: alkalmazzon büntetőintézkedéseket Izraellel szemben, amely nem hajlandó végrehajtani a testület határozatait. Nabil Abu Ruideina, Jasszer Arafat palesztin elnök tanácsadója szerint Izrael azért akarja elhalasztatni a tényfeltáró bizottság dzseníni látogatását, hogy elrejtse ottani bűneinek nyomait.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár pénteken úgy vélekedett, hogy halogatás nélkül, legkésőbb szombaton a helyszínre kell érkezniük a dzseníni tényfeltáró küldöttség tagjainak.

Izrael hivatalosan kérte az ENSZ-t, hogy az április első felében a dzseníni menekülttáborban történt eseményeket kivizsgáló tényfeltáró küldöttség látogatását halasszák el. Izrael megvárná, amíg a kérdésről New Yorkban befejeződik a vita, és a világszervezet magyarázatot ad az Izrael által problematikusnak ítélt pontokról.

Izrael korábban jelezte: ragaszkodik ahhoz is, hogy a tényfeltáró küldöttségben több katonai szakértő és a terrorizmus elleni harcban jártas szakember kapjon helyet.