Megnyerte az ellenzéki jelölt az elnökválasztást Madagaszkáron

Elrendelte a szavazatok újraszámlálását a madagaszkári alkotmánybíróság, majd ennek alapján megállapította, hogy az ellenzéki jelölt nyert az elnökválasztás első fordulójában. A jelenlegi elnök - és a hozzá hű kormányzók - nem fogadják el az eredményt. Eddig harmincöten haltak meg a zavargásokban.
A madagaszkári alkotmánybíróság a szavazatok újraszámlálása után hétfőn Marc Ravalomananát, az ellenzék jelöltjét nyilvánította a decemberben tartott elnökválasztás győztesének. A bíróság szerint a tavaly december 16-án tartott választáson Ravalomanana a leadott voksok 51,46 százalékát szerezte meg, míg Didier Ratsiraka jelenlegi államfő csupán 35,9 százalékot szerzett.

Ratsiraka már a hét végén bejelentette: nem fogadja el a szavazatok újraszámolása után kialakult eredményt, és népszavazást kíván kiírni arról, hogy ki a szigetország törvényes elnöke. A hónap elején Szenegálban - afrikai vezetők közvetítése után - Ravalomanana és Ratsiraka is hozzájárult a szavazatok újraszámolásához.

A hivatalban lévő elnökhöz hű helyi kormányzók szintén bejelentették: elutasítják az alkotmánybíróság döntését, mert szerintük az ügyben eljáró bírákat törvénytelenül nevezték ki. A kormányzók azzal fenyegetőznek, hogy kikiáltják tartományaik függetlenségét, ha Ravalomananát iktatják be államfőnek.

A december 16-i választások után Ravalomanana ellenzéki vezető - a főváros, Antananarivó főpolgármestere - abszolút győztesnek nyilvánította magát Ratsirakával szemben.

Ratsiraka 17 éves katonai diktátorkodás után 1996-ban demokratikus úton vált államfővé, és még mindig elnöknek tekinti magát. Az ellenzéki vezető február 22-én elnöknek nyilvánította magát és egy héttel később bemutatta ellenkormányát is.

Emberi jogi aktivisták szerint eddig 35 ember vesztette életét az elnökválasztás utáni belpolitikai válságot kísérő tüntetésekben.

Korábban:

Bemutatta ellenkormányát a madagaszkári ellenzéki vezető  [2002. március 1.]

Összecsaptak a kormány és az ellenzék hívei Madagaszkáron  [2002. február 27.]

Madagaszkáron rendkívüli állapotot hirdettek ki  [2002. február 22.]

Beiktatásra készül a madagaszkári ellenzéki elnökjelölt  [2002. február 22.]

Általános sztrájk és tüntetés Madagaszkáron  [2002. január 30.]

Félmilliós ellenzéki tüntetés Madagaszkáron  [2002. január 28.]