Megtorolta Izrael a hétvégi merényletet

Bevonult Hebronba az izraeli hadsereg. Az akcióban fegyveres palesztinokat lőttek, illetve tartóztattak le. A hétvégi adurai merényletre válaszolt így az izraeli hadsereg.

Kilenc palesztin öltek meg a Hebronba hétfő reggel benyomuló izraeli katonák. A hadsereg elfoglalta a palesztin fennhatóságú ciszjordániai város nagy részét, és letartóztatott 17 embert, akik különböző palesztin radikális szervezetek- a Tanzim, a Hamasz, illetve az Iszlám Dzsihad - tagjai.

A lelőtt palesztinok között van az Al-Aksza Mártírjai Brigád, valamint Jasszer Arafat elnöki testőrségének egy-egy tagja is. Szintén megölték a hebroni Tanzim vezetőjének két segítőjét. A Tanzim herbroni első embere, Marvan Zelum a múlt héten halt meg egy izraeli támadásban.

A sebesültek többsége akkor szerezte sérüléseit, amikor az izraeliek harci helikopterrel támadták a Palesztin Hatóság hebroni irodáját, és több rakétát lőttek ki az épületre.  

A településen, amit házról-házra járva kutatnak át, a katonák pokolgépek készítéséhez használatos robbanóanyagot is találtak.

A hebroni katonai akció az egyik ciszjordániai zsidó település ellen a hétvégén elkövetett palesztin merényletre adott válasz volt. Adurában egy fegyveres palesztin támadó négy izraelit ölt meg.

Jerikó mellett eddig Hebron volt az egyetlen cizsjordániai palesztin város, amelyet nem érintett az izraeliek hetek óta tartó nagy szabású terrorizmusellenes katonai akciója. A katonaság közlése szerint a hebroni műveletek korlátozott ideig tartanak - jelentette a Haaretz című izraeli lap internetes kiadása.

Korábban:

Véget érhet Arafat házi őrizete

Nem hiányzik a könyvtárából?

Ian V. Hogg: Az izraeli hadigépezet

Martin Gilber: Izrael története