Megvédi magát Irak Aziz szerint

Irak kész mielőbb fogadni az ENSZ fegyverkezési szakértőit, mondta Tárik Aziz. Az iraki miniszterelnök-helyettes szerint Irak megvédené magát az Egyesült Államok támadásától.

Tárik Aziz iraki miniszterelnök-helyettes szerint az ENSZ és Bagdad közötti tárgyalásokat szerdán újítják fel. Kofi Annan főtitkár ekkor fogadja New Yorkban Nadzsi Szabri al-Haditi külügyminisztert, és ekkor kerül szóba a szakértők visszatérésének kérdése is.

Aziz szerint országa készen áll arra, hogy az Egyesült Államok támadása esetén megvédje magát: "úgy tűnik, Washington nagyarányú agresszióra készül Irak ellen, és újabb bűnt akar elkövetni, mint ahogyan azt már megtette 1991-ben".

A The New York Times vasárnap arról írt, hogy az USA nagyobb légicsapás-sorozatra és szárazföldi akcióra készül Irak ellen. A lap szerint a támadást jövő év elején indítanák és a hadművelet célja Szaddám Huszein hatalomból való eltávolítása.

Ari Fleischer, a Fehér Ház szóvivője korábban jelezte: George W. Bush több lehetőségen is gondolkodik, döntést azonban még nem hozott.

Korábban:

Bagdad békülne Kuvaittal  [2002. március 27.]

Irak hajlandó amerikai küldöttséget fogadni  [2002. március 24.]

Szaúd-Arábiából nem indulhat csapás Irak ellen  [2002. március 17.]

Bush cáfolja Irak megbüntetését  [2002. március 13.]

Ellenőrzik a légvédelmi szirénákat Bagdadban  [2002. február 15.]

Irak tiltakozik Bush beszéde miatt   [2002. január 30.]

Bush: A háború még csak most kezdődik  [2002. január 30.]