A múlt pénteken egy erfurti gimnáziumban végrehajtott vérengzés tettese gyaníthatóan már hosszabb ideje, tudatosan készült leszámolni egykori tanáraival, akik derékba törték továbbtanulási, illetve elhelyezkedési lehetőségeit. Erre utal az is, hogy előző nap többeket figyelmeztetett: ne menjenek iskolába. A lövöldöző fiatal megölt 16 embert, majd öngyilkos lett.

Robert Steinhauser múlt pénteken betört egykori iskolájába, és tizenhat embert agyonlőtt, majd öngyilkos lett. A halottak között van 13 tanár, két diák és egy rendőr. Az ámokfutó osztálytársai, ismerősei szerint kedves, rendes ember volt.

A mészárlás elkövetője valószínűleg már hosszú ideje készülhetett a leszámolásra. Erre utal az is, hogy előző nap többeket figyelmeztetett, hogy másnap ne menjenek iskolába. "Tanúvallomások szerint az ámokfutó bizonyos személyeknek azt tanácsolta, hogy másnap ne legyenek jelen az épületben" - jelentette ki Rainer Grube, Erfurt rendőrkapitánya a ZDF televízió hétfői magazinjának. Grube szerint sok egyéb jel is utal arra, hogy a tettes régóta készült a vérfürdőre.

A 19 éves lövöldöző tavaly májusban elbukott az érettségi vizsgán, az érvényes előírásoknak megfelelően azonban osztályismétléssel lehetőséget kapott a javításra. Ezt az esélyt viszont sorozatos hiányzásokkal, majd orvosi igazolások hamisításával eljátszotta. Amikor fény derült az okirathamisítás tényére, idén januárban kicsapták a Gutenberg gimnáziumból. A 19 éves fiú előtt ezzel bezárult minden perspektíva, semmiféle végbizonyítványt nem kaphatott. Robert így csak segédmunkásnak szegődhetett volna el.

A fiút, akinek egyébként sem voltak közeli barátai, bár osztálytársai értelmesnek tartották, nyilvánvalóan sokkolta a kilátástalanság, és még inkább kedvenc időtöltéséhez: a céllövészethez menekült. Emellett - mint a rendőrségi vizsgálat kiderítette - otthoni szobájában számtalan "killer game" típusú videojátékot és számítógépes programot gyűjtött össze. Feltehetően ezeken "gyakorolta" az április 26-án elkövetett borzalmas tettet.

Az erfurti Domblick lövészegyletben a legkiválóbb céllövők közé tartozott: fiatal kora ellenére minden lehetséges lövészpróbát a legjobb minősítéssel állt ki. Az egyesületi felvételkor - mint minden jelentkezőnek - neki is csatolnia kellett a rendőrségtől kapott erkölcsi bizonyítványt. Az erfurti szokásnak megfelelően hathónapos kemény kiképzés után juthatott fegyvertartási engedélyhez. Lőfegyvereit: egy pisztolyt és egy pump-gun néven közismert gyorstüzelő puskát otthon tárolhatta.

Nyugatnémet szakemberek bírálják a fenti gyakorlatot. Mint egy frankfurti lövészegyesület többszörös bajnoki címmel rendelkező veterán tagja egy országos lapnak elmondta: náluk az a szokás, hogy az egyesület elnöke írásban kérelmezi egy-egy tag számára a fegyvertartás engedélyezését az illetékes hatóságnál. Az illető, aki 40 éves, ma sem rendelkezik ilyen engedéllyel, holott 18 éve tagja a frankfurti egyletnek. "Egy 19 éves ifjonc esetében egyszerűen felelőtlen dolognak tartom, hogy engedélyt kapott a lőfegyverek otthoni tárolására" - mondta.

Az egykori NDK-ban egy magánszemély számára gyakorlatilag lehetetlen volt, hogy lakásában lőfegyvert tároljon: sportolók és vadászok csak az egyesületi székházban férhettek hozzá pisztolyaikhoz, puskáikhoz. Az állami egyesülés után a keleti országrészben lazábban veszik az előírásokat, mint az ország nyugati felében. Az erfurti tragédia ebből a szempontból is töprengésre késztetheti a német hatóságokat.

Emellett meggondolandó az is, nem kellene-e annyi iskolai tragédia (Littleton, Dunblane, Jonesboro, Freising, Erfurt) után végre gátat vetni a képernyőkön, számítógépek programjaiból és különböző videojátékokból áradó erőszaknak, brutalitásnak. Biztatónak tűnik, hogy a német kancellár már megtette az első lépést: csütörtökre meghívta az összes televízióadó képviselőit, hogy egyezségre jusson velük az "akciófilmek" sugárzásának korlátozásáról.

Korábban:

Történelemtanára fékezte meg az erfurti ámokfutót

Tizennyolc halott az erfurti iskolában