Lövöldözés Arafat hivatalánál

Lövöldözés tört ki kedden Jasszer Arafat palesztin elnök ramallahi hivatala közelében. A legfőbb palesztin vezető nem sérült meg, és nem is az izraeli katonai alakulatok által körülzárt hivatali épületre irányultak a lövések. Az elnöki hivatal épületét ostromzár alatt tartó izraeli katonák szerint valószínűleg az történt, hogy palesztin fegyveresek nyitottak tüzet egy közeli katonai állásra.

A ramallahi elnöki hivatal környékén különösen sok csatározás volt az utóbbi hónapban, amióta izraeli alakulatok körülzárva és részben megszállva tartják a hivatal épületét. Hivatalosan azt jelölték meg az ostromzár céljaként, hogy elfogjanak palesztin szélsőségeseket, akik az elnöki hivatal épületébe húzódtak a Ramallahba behatoló és ott razziázó izraeli alakulatok elől. A hírügynökségek szerint azonban nyilvánvaló volt az a cél is, hogy egy időre elszigeteljék a palesztin elnököt a külvilágtól.

Amerikai közvetítéssel megegyezés született a múlt héten az ostromzár feloldásáról. Ennek értelmében Arafat visszanyeri mozgásszabadságát, a palesztin fél pedig amerikai és brit őrizet alá helyez hat körözött szélsőségest, akiket Izrael-ellenes merényletekkel gyanúsítanak. A kiadandó személyek fogva tartásának részleteiről a Palesztin Hatóság magas rangú képviselői újabb tanácskozást tartanak kedd este brit és amerikai szakértőkkel. A palesztin autonómia fennhatósága alá tartozó Jerikó egyik börtönében, de brit és amerikai őrizet alatt tartják majd fogva a szóban forgó hat palesztint. Egy brit szakértői csapat felkereste kedden a kiszemelt jerikói fogházat, hogy felmérje az ottani állapotokat. "A Palesztin Hatóság garanciákat kapott az amerikaiaktól és a britektől, hogy az izraeliek nem fogják megrohamozni a jerikói börtönt, nem próbálják kezükbe kaparintani a hat gyanúsítottat" - mondta kedden újságíróknak Jászir Abed Rabbo palesztin tájékoztatási miniszter.

Korábban:

A pápa közvetítőt küld Betlehembe

Megtorolta Izrael a hétvégi merényletet

Véget érhet Arafat házi őrizete

Nem hiányzik a könyvtárából?

Ian V. Hogg: Az izraeli hadigépezet

Martin Gilber: Izrael története