Több százezer ember vonult az utcára május elsején Franciaországban, hogy a szélsőjobboldali elnökjelölt, Jean-Marie Le Pen ellen tüntessen. Több ezer francia tüntetett Le Pen mellett is. Más európai városokban is készültségbe helyezték a rendőröket. A felvonulókhoz számos nagyvárosban idén először csatlakoztak a globalizáció ellen tüntetők is.
Fotó: EPA
Szélsőjobb-ellenesek Párizsban
Fotó: EPA

Félmillióan vonultak Franciaország utcáira

A hatóságok szerint több mint 500 ezer ember vonult az utcára a nagyobb francia városokban május elsején, hogy a szélsőjobboldali Le Pen ellen tüntessen. Párizsban körülbelül 400 ezer ember volt az utcákon, köztük olyanok is, akik a szélsőjobboldali elnökjelölt, Jean-Marie Le Pen mellett tüntettek.

A Le Pen-pártiak - körülbelül 100 ezren - francia zászlókkal vonultak, és azt skandálták, hogy "Le Pen legyen az elnök!". A szélsőjobboldali vezető szimpatizánsai a Jeanne d'Arc szoborhoz gyűltek, ahol - a választások óta először - beszédet mondott Jean-Marie Le Pen. Másfél órás beszédében az FN elnökjelöltje refrénszerűen ostorozta ellenfelét, Jacques Chiracot, sorolta elnöki alkalmatlanságának listáját ,"felszabadulást", a Franciaország szuverenitását korlátozó maastrichti és amszterdami európai uniós szerződések felmondását ígérte, és arra szólította fel a baloldal szavazóit, hogy a jövő vasárnapi elnökválasztáson Chirackal szemben őt juttassák be az Élysée-palotába.

A francia rendőrség gyorsan közbeavatkozott, amint valaki meg akarta zavarni a tüntetéseket, ezért nem volt nagyobb összetűzés - írja a BBC.

A francia elnökválasztás első fordulójában a szélsőjobboldal jelöltje, a 73 éves Jean-Marie Le Pen váratlan sikert aratott, ugyanis a választók 17 százaléka szavazott rá. Le Pen ezzel az eredménnyel maga mögé utasította a szocialista jelöltet, Lionel Jospint. A választás a második fordulóban, május 5-én dől el. Az első fordulóban Jacques Chirac szerepelt a legjobban, ő 19 százalékot kapott.

Tiltakozások világszerte

Teljes készültségbe helyezték a rendőrséget más európai nagyvárosokban is. A német fővárosban, Berlinben az éjszaka folyamán súlyos összecsapások történtek. Berlinben mára globalizáció ellenes tiltakozásokat terveztek, mint a világ sok más országában is.

A terrorizmus elítélése, a munkavállalói jogok védelme, az elmaradott dél-olasz országrész felkarolása és a közel-keleti béke ügye volt a központi téma az olasz nagyvárosokban szervezett rendezvényeken. A nagy szakszervezeti szövetségek (CGIL, CISL, UIL) az idén Bolognában rendezték a központi ünnepséget, amelyen mintegy 140 ezer ember vett részt. Azért választották éppen ezt a helyszínt, mert ott gyilkolták meg néhány hónappal ezelőtt a Vörös Brigádok terrorszervezet tagjai Marco Biagi munkajogászt, a munkaügyi kérdések egyik legnevesebb szakértőjét.

Milánóban mintegy 30 ezer ember vonult az utcára azzal a jelszóval: "Védelmet, jogot, foglalkoztatottságot: az apák és fiúk ugyanazt a nemzedéket alkotják". Ezzel Berlusconi miniszterelnöknek arra a korábbi kijelentésére utaltak, miszerint aki ellenzi a kormány reformterveit, az saját gyermekeinek a jövőjét teszi tönkre. A szakszervezetekkel együtt a baloldal pártjai is ott voltak, így a Baloldali Demokraták (DS) és a Kommunista Újjáalapítás Pártja (PRC) is képviseltette magát.

Nápoly két felvonulásnak volt a színhelye: az egyiket a szakszervezetek, a másikat a globalizációt ellenző szervezetek rendezték. Ez utóbbiak azért vonultak fel, mert e dél-olasz városban most dagad a helyi rendőrséget érintő botrány. A napokban ugyanis az ügyészség őrizetbe vett több rendőrt azzal a váddal, hogy az elektronikus kormányzásról tavaly Nápolyban rendezett nemzetközi konferencia idején jogtalanul bántalmazott és kínozott a globalizáció ellen fellépő fiatalokat.

Mintegy tízezren vettek részt szerdán a brit szakszervezetek hagyományos május elsejei felvonulásán London központjában, amelyhez idén először csatlakoztak globalizáció-ellenes csoportok. Szerda kora estig nem igazolódott a hatóságok aggodalma: a tavalyi és az egy évvel korábbi anarchiába, vandál pusztításba torkollott rendezvényekkel szemben a főváros különböző pontjain környezetvédők, állatvédők, háborúellenes, antikapitalista, monarchiaellenes csoportok, nyugdíjasok tartotta tiltakozó gyűlések és a Trafalgar téren megrendezett központi nagygyűlés békében zajlott le. Az idén először a prostituáltak is csatlakoztak a dolgozók jogait követelő felvonulásokhoz.

Moszkvában a felvonulásokon tízezrek vettek részt. A baloldali ellenzék hívei hagyományaiknak megfelelően szovjet zászlókkal, valamint Lenin- és Sztálin-képekkel, a Kreml-párti megmozdulás résztvevői pedig az orosz nemzeti trikolórral, és Vlagyimir Putyin elnök arcképével vonultak fel az ünnepen.

Az ausztráliai Sydney-ben több százan verekedtek meg a lovas rendőrökkel.

Korábban:

Világszerte tartanak a május elsejei tüntetésektől

Chirac nyerte a francia elnökválasztás első fordulóját

Fórum:

Itt van május elseje!