Mégsincs megegyezés Arafat szabadulásáról

Palesztin politikusok szerettek volna bemenni Arafat elnök ostromlott főhadiszállására szerdán reggel, miután épp az ostromzár feloldásának lehetőségéről egyeztettek az amerikaiakkal. Az izraeli katonák nem engedték be a palesztin delegációt.

A Jasszer Arafat palesztin elnök rámalláhi főhadiszállását őrző izraeli katonák szerdán kora reggel nem engedtek be Arafathoz egy palesztin küldöttséget. A küldöttek előzőleg amerikai és brit szakértőkkel tárgyaltak, miként lehetne elérni palesztin vezető körüli ostromzár feloldását. Egy palesztin politikus szerint meghiúsulhat az egyezség.

"Semmi sem történt, semmi" - mondta Jászir Abed Rabbo palesztin tájékoztatási miniszter a brit és amerikai tárgyalópartnereivel tartott újabb, negyedórás találkozót követően. A tárgyalás után Rabbo, valamint a delegációhoz tartozó másik két palesztin politikus be akart menni az elnökhöz, hogy jóváhagyását kérje a megállapodáshoz, de az izraeliek ezt megakadályozták.

Rabbo azt mondta, hogy egyelőre nem irányoztak elő újabb találkozót a brit és amerikai szakértőkkel. Pedig az izraeli katonákkal történt incidens előtt a palesztin miniszter derűlátóan nyilatkozott, azt hangoztatta, hogy szerda estére létrejön a megállapodás. Ebben az esetben a rámalláhi központban fogva tartott hat palesztin szélsőségest brit és amerikai őrizetbe helyeznék, cserébe Arafat szabadon mozoghatna.