Arafat hagyta jóvá a terrorakciókat

Az izraeli fogságban lévő Marvan Barguti palesztin vezető azt mondta kihallgatóinak, hogy Jasszer Arafat palesztin elnök személyesen hagyta jóvá az Izrael-ellenes merényleteket. Ezt közölték csütörtökön Ariel Saron izraeli kormányfő hivatalában.

A 41 éves Bargutit, Arafat Fatah mozgalmának ciszjordániai vezetőjét április 15-én fogták el Rámalláhban. Ő a legmagasabb rangú palesztin vezető, aki izraeli fogságba került a Jordán folyó nyugati partvidékén március végén indított offenzíva folyamán. A jeruzsálemi miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint Barguti elmondta a Sin Bét izraeli titkosszolgálat kihallgatóinak: ha egy milicista akciót akart végrehajtani, részletes kérelmet kellett kitöltenie és benyújtania Bargutinak. Ő aláírta és továbbította azt Arafatnak végső jóváhagyásra. Az elnöknek kellett jóváhagynia a költségszámlákat is, bármekkora összegről volt is szó - idézi az AP az izraeli tájékoztatót.

Palesztin részről egyelőre nem fűztek megjegyzést e kijelentésekhez, de a palesztinok eddig következetesen tagadták, hogy Arafat jóváhagyott volna izraeliek elleni támadásokat.

Korábban:

Békeaktivisták bejutottak a Születés templomába

Tűzharc a Születés templománál

Arafat szabad

Elindultak Rámalláhból a palesztin foglyokkal

Bízik Saronban az izraeliek többsége

Nem hiányzik a könyvtárából?

Ian V. Hogg: Az izraeli hadigépezet

Martin Gilber: Izrael története