Békeaktivisták bejutottak a Születés templomába

Tíz külföldi békeaktivistának csütörtökön sikerült behatolnia Betlehemben az ostromlott Születés templomának belsejébe. A békeaktivisták ugyanahhoz a csoporthoz tartoznak, amelynek tagjai korábban Ramallahban bejutottak Arafat főhadiszállására is.

Az önmagukat "Nemzetközi Szolidaritási Mozgalomnak" nevező csoport tíz-egynéhány tagja magára vonta az izraeli katonák figyelmét - őket a katonák őrizetbe vették -, s eközben a többiek élelmiszerrel megrakodva beszöktek a bazilikába. Az AFP fényképésze szemtanúja volt, amint az élelmiszerrel - rizzsel, lencsével, cukorral - megrakodott békeaktivisták átugráltak a templom előtti szögesdrót akadályon, s az épülethez futottak. A templom kapui kinyíltak közeledtükre.

Április 28-án már tettek egy hasonló kísérletet, de akkor az izraeli egységek elzavarták őket a bazilika melletti térségből, amelyet az izraeli vezetés zárt katonai övezetnek nyilvánított. "Most tökéletes volt a szervezés. A bent lévők percre pontosan tudták, mikor jövünk. Az izraeli mesterlövészek fenyegettek, hogy forduljunk vissza, de nem törődtünk velük" - mesélte az AFP munkatársának a Palesztinában élő, brit származású Georgina Reeves, a csütörtöki akció egyik szervezője.

A templomba egy ír és egy kanadai nő, egy dán és egy angol férfi, a Los Angeles Times fényképésznője, további három amerikai és két svéd állampolgár jutott be csütörtökön (az utóbbiakról nem tudni, hány férfi és hány nő van köztük). A templomban mintegy 180 palesztin sáncolta el magát - köztük mintegy 40 olyan, akit az izraeli hatóságok terrorcselekmények vádjával köröznek -, s az ostromlott templomban van közel harminc egyházi személy is.

Korábban:

Tűzharc a Születés templománál

Arafat szabad

Elindultak Rámalláhból a palesztin foglyokkal

Bízik Saronban az izraeliek többsége

Nem hiányzik a könyvtárából?

Ian V. Hogg: Az izraeli hadigépezet

Martin Gilber: Izrael története