Légicsapásokat mértek Irakra

Amerikai és brit harci repülők iraki célpontokat támadtak. Bagdad szerint az akcióban egy személy halt meg. New Yorkban várhatóan felújulnak a tárgyalások arról, hogy Irak ismét fogadja az ENSZ fegyverzetellenőreit.
Egy személy meghalt, hárman megsebesültek, amikor az Irak északi részén kialakított repülési tilalmi övezetben járőröző amerikai és brit repülőgépek iraki célpontokat bombáztak - közölték Bagdadban.

A hivatalos iraki sajtóban idézett katonai szóvivő szerint a törökországi támaszpontról felszálló szövetséges gépek 16 bevetést hajtottak végre az iraki Ninive tartomány légterében, "kiprovokálva az iraki légvédelem válaszát". Az Európában állomásozó amerikai erők németországi parancsnokságán közölték, hogy az iraki légvédelem tüzet nyitott a szövetséges gépekre, amelyek válaszul az iraki légvédelmet bombázták.

Irak utoljára február 28-án számolt be olyan szövetséges légicsapásról, amelynek áldozatai is voltak: akkor három polgári személy sebesült meg az ország északi részében.

Az amerikai és brit gépek már több mint egy évtizede járőröznek az Irak északi és déli részén lévő repülési tilalmi övezetben.

Az övezeteket az Egyesült Államok és Nagy-Britannia az 1991-es öbölháború után alakította ki. Iraki adatok szerint ezen idő alatt 1477 ember halt meg és 1336 sebesült meg szövetséges légicsapásokban.

Az iraki bejelentés egybeesik azzal, hogy New Yorkban várhatóan felújítják a tárgyalások a nemzetközi fegyverzetellenőrök iraki missziójáról. Az ellenőrző bizottságot 1998 decemberi távozása óta Bagdad nem engedi vissza Irakba.

Az USA azzal vádolja Szaddám Huszein iraki elnököt, hogy tömegpusztító fegyverek birtokába akar jutni. Irak tagadja, hogy ilyen fegyverei lennének.

A The New York Times értesülése szerint az amerikai kormányzat Irak elleni nagyszabású légi- és szárazföldi hadjáratot tervez. Az akció a jövő év elején indulna, célja a bagdadi rezsim megdöntése lenne.

Korábban:

Megvédi magát Irak Aziz szerint   [2002. április 29.]

Bagdad békülne Kuvaittal  [2002. március 27.]

Irak hajlandó amerikai küldöttséget fogadni  [2002. március 24.]

Szaúd-Arábiából nem indulhat csapás Irak ellen  [2002. március 17.]

Egyiptom figyelmeztette Szaddam Husszeint  [2002. március 15.]

Az USA állítólag döntött az Irak elleni támadásról  [2002. február 18.]

Ellenőrzik a légvédelmi szirénákat Bagdadban  [2002. február 15.]

Bush: A háború még csak most kezdődik  [2002. január 30.]