Tűzharc a Születés templománál

Egy áldozata van a betlehemi lövöldözésnek. Palesztin források szerint a Születés templománál lelőtt férfi rendőr volt. Radikális palesztin csoportok bírrálták a Palesztin Hatóságot, amiért kiadta az izraeli miniszter merénylőit.

Meghalt egy férfi, hárman pedig megsebesültek a betlehemi lövöldözésben. Palesztin források szerint a halálos sebet kapott palesztin férfi rendőr volt. Egy másik sebesült állapota súlyos - mondták.

A Születés Temploma épületegyüttesben tartózkodók szerint az körülvevő izraeli orvlövészek lőttek rájuk. Az izraeli hadsereg szerint öt fegyveres palesztinra lőttek, aki az épületek udvaráról lőtt rájuk, és négyet közülük eltaláltak.

Mohammed al-Madani, Betlehem kormányzója - aki szintén a templomban van - azt mondta: ha valaki közülük megpróbál közel jutni a halotthoz vagy a sebesültekhez, arra azonnal lőnek az izraeliek.

A palesztinok szerint a templom belsejében szerda éjfél körül keletkezett tüzet az izraeli katonák okozták azzal, hogy belőttek egy világító rakétát, az izraeliek szerint azonban a palesztinok gyújtogattak. A tűz mintegy 15 méter magasra csapott föl.

A ferences rend római sajtóirodája szerint az épületekben található ferences rendházban okozott kárt a tűz. A templomban tartózkodó palesztinok szerint a görög ortodox rendház több szobája és irodája tűzkárt szenvedett.

Roger Etchegaray bíboros, a római pápa küldötte közben Jeruzsálemben találkozott Móse Kacav izraeli államfővel, és később Jasszer Arafat palesztin elnökkel is találkozni akar. Kacavval tartott tárgyalásai után felszólította az izraelieket és a palesztinokat, hogy sürgősen vessenek véget az állóháborúnak a Születés Templománál, és állítsák azt helyre.

A radikálisok bírálják a Palesztin Hatóságot

Szaid Kamal, az Arab Liga főtitkárhelyettese Arafat szabadságának visszaadása után a palesztin fegyveres csoportokat konstruktív és pozitív reagálásra, a palesztin vezetés támogatására kérte. Damaszkuszban ugyanakkor több palesztin csoport máris elítélte a Palesztin Hatóság azon - Arafat elengedéséhez vezető - határozatát, hogy hat, Izrael által körözött palesztint Jerikó börtönébe szállítanak át amerikai és brit felügyelet mellett.

A palesztinok első reakciói örömteliek voltak, de a közel-keleti válság szempontjából kulcsfontosságúnak minősülhet, hogyan viselkednek a fegyveres szervezetek a kezdeti eufória után. Elemzők szerint elképzelhető, hogy Arafat szabadságáért a palesztinok közti megosztottsággal fizetnek.

A 22 országot tömörítő Arab Liga szóvivője, Hesam Juszef szerint az arab államok nem tartják elégségesnek azt, hogy Jasszer Arafat palesztin vezető újra szabadon mozoghat. Izraelnek teljesítenie kell az ENSZ Biztonsági Tanácsának valamennyi határozatát, ki kell vonulnia a palesztin területekről, sőt garantálnia kell, hogy nem foglalja el újra a palesztin városokat - mondta a szóvivő.

Arafat december óta nem mozdulhatott ki a Palesztin Hatóság rámalláhi központjából.

Juszef szerint az izraeli hadseregnek fel kell oldania a Születés templomának zárlatát is. A betlehemi épületegyüttest egy hónapja vették körül a katonák, miután mintegy 200 palesztin fegyveres bemenekült a terroristákat kereső egységek elől. Szabadságának visszanyerését követően Arafat maga is úgy nyilatkozott, hogy ami a templomban történik, azt fontosabbnak tartja, mint a saját helyzetét.

Az ortodox húsvétot üdvözlő bejrúti nyilatkozatában a közel-keleti egyházak tanácsa is kitért a betlehemi helyzetre, az ünnepet beárnyékoló eseménynek nevezve az ostromot.

Egyiptomban pénteken a palesztinok melletti tüntetést tartanak. Szervezői szerint Arafat elengedése nem változtat tervükön, mert az arabok a palesztin föld felszabadítására törekszenek. A pénteki felvonulás az öngyilkos palesztin merényleteket is támogatják.

Korábban:

Arafat szabad

Elindultak Rámalláhból a palesztin foglyokkal

Bízik Saronban az izraeliek többsége

Nem hiányzik a könyvtárából?

Ian V. Hogg: Az izraeli hadigépezet

Martin Gilber: Izrael története