Volt SS-tisztet tartóztattak le Kanadában

Őrizetbe vette a kanadai rendőrség azt a háborús bűnöst, akit távollétében életfogytigalanra ítéltek Olaszországban. Michael Seifert kanadai állampolgárságát is elveszítheti, mert a bevándorláskor letagadta náci múltját.
A kanadai rendőrség volt SS-tisztet vett őrizetbe. A 78 éves Michael Seifert 1951 óta Brit Columbia kanadai szövetségi állam területén élt. 2000-ben a veronai bíróság - távollétében - életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte háborús bűneiért. Emellett 100 millió lírás pénzbírság kifizetésére kötelezték, amelyet a világháborús deportáltak egyesületeinek utalnának át.

A kanadai rendőrség közleménye szerint a férfit Vancouverben vették őrizetbe, és a város börtönében, magánzárkában helyezték el.

Seifert Olaszország német megszállása idején a veronai haditörvényszék büntetőalakulatának tagja volt. A bíróság 18 rendbeli gyilkosság elkövetésében találta bűnösnek. Seifert  1944 júniusa és 1945 áprilisa között a bolzanói koncentrációs táborban foglyok megölésében, illetve megkínzásában vett részt.

Az olasz kormány azt kéri Kanadától, hogy adja ki a náci háborús bűnöst. A kanadai hatóságok jelenleg azt mérlegelik, hogy Seifert kanadai állampolgárságát visszavonják, mivel a férfi egykor az országba való belépésekor eltitkolta náci múltját, s ezzel megsértette a bevándorlási törvényeket.