Veszélyben Szerbia ET-tagsága

Goran Svilanovic jugoszláv külügyminiszter veszélyesnek nevezte a kormánykoalícióban részt vevő szerbiai kereszténydemokraták kampányát az önálló Szerbiáért, mivel az kérdésessé teheti a volt Jugoszlávia, most Szerbia-Montenegro felvételét az Európa Tanácsba.

A Vladan Batic igazságügyi miniszter vezette Szerbiai Kereszténydemokrata Párt ellenzi a szerb-montenegrói államjogi kapcsolatok átalakítását célzó belgrádi megállapodást, ezért a minap országos aláírásgyűjtő akciót indított a függetlenségi referendum kiírására. Batic szerint eddig több mint 80 ezer aláírás gyűlt össze.

Az ET miniszteri bizottságának vilniusi ülésén tartózkodó Svilanovic közölte a B92 belgrádi rádióval: tárgyalópartnerei aggodalommal tekintenek arra, hogy Szerbiában egy kormánypárt olyan kampányt folytat, amely semmibe veszi a belgrádi megállapodást. Ha a szerb kormány nem határolódik el a saját minisztere által folytatott kampánytól, akkor azt úgy kell értékelni, mintha megváltozott volna a kabinet álláspontja - mondta Svilanovic, aki szerint a DHSS kampánya miatt veszélybe került Jugoszlávia küszöbönálló felvétele az ET-be.

Erre reagálva Zoran Djindjic szerb kormányfő közölte, hogy Svilanovic kijelentése alaptalan. Djindjic szerint a szövetségi kormány és parlament a szerb kormányra hárítja a felelősséget, amikor nem képes elvégezni a saját feladatát. A szerb kormányfő nyilvánvalóan arra utalt, hogy a szövetségi parlament még nem fogadta el a belgrádi megállapodást, mert a montenegrói koalíciós partner ezt feltételekhez kötötte. Djindjic szerint abszurd az a gondolat, hogy a szerb kormány határolódjon el egyik miniszterétől. "Nem vagyunk kommunista kormány, amely konszenzusos döntésekkel működik, s aki ezt nem tartja be, azt azonnal lerohanják kritikákkal" - szögezte le a szerb kormányfő.