Sztrájksorozat kezdődik Németországban

Hét éve az első jelentősebb németországi munkabeszüntetésként, a német fém- és gépiparban vasárnap este tíz órától megkezdődik a sztrájk a DaimlerChrysler sindelfingeni üzemében. Az éjszakai műszak kétezer dolgozójának munkabeszüntetését hétfőn a szakszervezeti felhívás szerint 20 baden-württembergi üzem összesen 50 ezer alkalmazottjának egynapos sztrájkja követi.

A dolgozók az IG Metall szakszervezeti szövetség bérkövetelési kudarca nyomán teszik le a munkát. Az IG Metall eredetileg 6,5 százalékos béremelést követelt a szövetség által képviselt 3,6 millió munkavállaló számára, majd bérkövetelését 4 százalékra mérsékelte. A munkaadók viszont legutóbb csak 3,3 százalékot ajánlottak 13 hónapos időtartamra, valamint 190 eurónyi egyszeri kifizetést. A 3,3 százalékot a szövetség "provokációnak" minősítve elutasította, s a kudarc nyomán visszatért eredeti 6,5 százalékos követeléséhez, illetve a munkabeszüntetés eszközéhez.

Az IG Metall baden-württembergi szóvivője azt közölte: annak ellenére, hogy ismét a 6,5 százalék a tárgyalási álláspont, a dolgozók a négy százalék körüli emelést elfogadnák.

A német iparszövetség elnökének nyilatkozata szerint a munkaadók nem fognak egykönnyen engedni a sztrájknyomásnak. Michael Rogowski a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak nyilatkozva kijelentette: ha a német gazdaság cégei szolidaritást mutatnak a sztrájktól sújtott üzemekkel, a munkaadóknak meglesz a szükséges ellenállásuk, hogy állják a harcot.

Gerhard Schröder német kancellár rövid sztrájkidőszakra és gazdaságilag ésszerű eredményre számít. A Leipziger Volkszeitungnak nyilatkozva a kancellár továbbra is abban reménykedik, hogy a felek mielőbb visszatérnek a tárgyalóasztalhoz.