Kuba június 1-jétől a híres Varadero fürdőhelyen fizetőeszközként bevezeti az eurót. Amint azt a kubai idegenforgalmi miniszter hétfőn közölte, ettől az időponttól az üdülőhely üzleteiben és éttermeiben a turisták euróval fizethetnek.
A kubai idegenforgalmi miniszter szerint az intézkedés célja, hogy Kubát az európaiak számára még vonzóbba tegyék, s ha a kísérlet sikerül, más üdülőközpontokban is bevezetik az európai fizetőeszközt. Az euró bevezetése nem csupán az európai vendégek számára előny, hanem Kubának is, mivel az EU a karibi szigetország legnagyobb kereskedelmi partnere.

Kuba külkereskedelmének több mint 40 százalékát bonyolítja le EU-országokkal, és az ide érkező turisták több mint 40 százaléka is európai. Eddig a külföldiek csak amerikai dollárral vagy az úgynevezett turistapesóval fizethettek. Utóbbi árfolyamát minden hónap elején rögzítik az adott hónapra, egyébként árfolyama a dollárhoz igazodik. Magát a kubai pesót, amely csak a helyiek számára fizetőeszköz, az idegenforgalomban nem használják.