Megegyezés a Születés templománál

Az utolsó vitás kérdésekben is megegyeztek a betlehemi Születés templomának ostromzáráról tárgyaló izraeli és palesztin megbízottak. Ennek értelmében 13 körözött palesztint száműznek Olaszországba, további 26-ot pedig gázai börtönökbe küldenek.

Megegyezésre jutottak keddre virradóra az utolsó vitás kérdésben is a betlehemi Születés temploma ostromzárának feloldásáról tárgyaló izraeli és palesztin megbízottak.

Az amerikai és európai uniós közvetítéssel létrejött megegyezés értelmében az izraeli biztonsági szolgálatok által elsősorban körözött palesztinok közül 13 személyt száműznek Olaszországba, és 26 további palesztint gázai börtönökbe küldenek. A többiek visszanyerik szabadságukat - mondta Betlehem kormányzója, Mohamed al-Madani.

Az izraeliek már korábban közölték, hogy az általuk legveszélyesebbnek ítélt néhány palesztin nemzetközi fogságba helyezése esetén készek megszüntetni az ostromot. Az elvi egyetértés után a feleknek a templomban lévők névsorának ismeretében is csak hosszas egyeztetéssel sikerült megállapodniuk abban, hogy kik kerüljenek száműzetésbe, és kik a palesztin igazságszolgáltatás felügyelete alá. Az első jelentések még nem 13, hanem csak 6 vagy 8 palesztin száműzetését valószínűsítették.

Az izraeli rádió Benjámin Ben Eliézer védelmi miniszterre hivatkozva közölte, hogy a hadsereg közvetlenül a megállapodás végrehajtása után ki fog vonulni Betlehemből.

Korábban:

Elhagyhatják a Születés templomát a palesztinok

Arafat hagyta jóvá a terrorakciókat

Nem hiányzik a könyvtárából?

Ian V. Hogg: Az izraeli hadigépezet

Martin Gilber: Izrael története