Franciaországban három év alatt megduplázódott a politikai menedékjogért folyamodó külföldiek száma, s tavaly 47 ezernél többen kértek befogadást. Az OFPRA francia menekültügyi hivatal a kérelmek kevesebb mint ötödét bírálja el pozitívan.

Az OFPRA francia menekültügyi hivatal éves jelentése szerint 2001-ben az előző évhez képest 22 százalékkal nőtt a benyújtott igények száma. 47.291 kérelmezőt regisztráltak, gyermekekkel együtt 55 ezer fő szerepel az OFPRA tavalyi listáján.

A politikai menedékkérőkhöz nem számítják hozzá azokat, akik számára a francia belügyminisztérium az úgynevezett területi menedékes jogot biztosítja, abban az esetben, ha az üldöztetést nem hazájuk állami hatóságaitól, hanem független csoportoktól szenvedik el. Ebben a kategóriában főleg algériaiak szerepelnek - tavaly mintegy 30 ezer ilyen kérelmet nyújtottak be a francia hatóságokhoz.

Az OFPRA beszámolójából kitűnik, hogy az ázsiai menedékkérelmek két éve tartó csökkenésével szemben a volt Szovjetunióból, illetve a mediterrán térségből egyre többen érkeznek. 2000-hez viszonyítva tavaly 70 százalékkal ugrott meg a menedéket kérők tömege, főleg Csecsenföldről menekülnek politikai üldöztetés miatt. Az afrikai kontinensről származó bevándorlók között a Kongói Demokratikus Köztársaság állampolgárai képezik a legnépesebb csoportot.

A párizsi hivatal a kérelmek kevesebb mint ötödét bírálja el pozitívan. 2001-ben 18 százalékos volt a sikeres esetek száma, egy évvel korábban egy százalékkal alacsonyabb volt a mutató. Franciaország az Európai Unió tagállamai közül a második-harmadik helyet foglalja el a politikai menedékkérelmek tekintetében, annak függvényében, hogy beszámítják-e a folyamodók gyermekeit is.

A listavezető 88.287 fővel Németország, a második helyet Nagy-Britannia tartja 64.024 fővel, de ebben a kiskorúak és a más elbírálás alá eső bevándorlók is szerepelnek. A szigetországban egyébként 2001-ben jelentősen csökkent a politikai menedékigények száma.