Izrael katonai offenzívát indít

Az izraeli biztonsági kabinet válaszul a legutóbbi öngyilkos merényletre újabb, a palesztin szélsőségesek ellen irányuló katonai megtorlásról döntött. Az izraeli hadsereg csapatösszevonást hajtott végre a Gázai övezetben.

Palesztin szélsőségesek ellen irányuló katonai magtorlásról döntött az izraeli biztonsági kabinet. A határozat a legutóbbi palesztin öngyilkos merénylet következménye. Az izraeli hadsereg már meg is kezdte a csapatösszevonást a Gázai övezetben. Rádiójelentések szerint megkezdődött a tartalékosok behívása.

Palesztin részről minden pillanatban várják a harcok kezdetét, a lakosság, izraeli blokádra felkészülve, pánikszerű vásárlásba kezdett.

Közben az Európai Unió több országa és Kanada úgy határozott, hogy befogadja a legveszélyesebb 13 palesztin fegyverest az ostromgyűrű alá vont betlehemi Születés templomából. A palesztinokat már csütörtökön este Ciprusra szállítják, ahonnét hétfőn utaznak tovább az őket befogadó országokba - értesült diplomáciai forrásból az ANSA olasz hírügynökség. A száműzötteket Olaszországban, Spanyolországban, Ausztriában, Görögországban, Luxemburgban, illetve Kanadában "szórják szét".

Korábban:

Összeomlottak a tárgyalások a Születés templomáról

Megegyezés a Születés templománál

Arafat szembeszáll a robbantókkal

Nem hiányzik a könyvtárából?

Martin Gilbert: Izrael története