Cipruson a palesztin fegyveresek

Közel hat hét patthelyzet után, véget ért a betlehemi Születés Temploma körüli blokád. A templomban tartózkodó palesztin fegyvereseket az izraeli hadsereg zárta körbe. A palesztinok - a nemzetközi megállapodásnak megfelelően - megadták magukat, és egyesével elhagyták a templomot. Tizenhárman már megérkeztek Ciprusra.

Jiannakisz Kasszulidesz ciprusi külügyminiszter elmondta, hogy egyelőre rendőri védelem alatt egy szállodában fognak tartózkodni a palesztin fegyveresek, amíg az EU eldönti végleges tartózkodási helyüket. Később, eddig meg nem nevezett országokban életfogytig tartó száműzetés vár rájuk. 26 másik - kevésbé veszélyesnek tartott militánst - a Gázai övezetbe szállítottak. Egyelőre nem világos, velük mi történik majd - írja a BBC.

A legszentebb keresztény helyek közé tartozó épületet 38 napja tartották körülzárva az izraeli katonák. A templomban tartózkodó 124 palesztin sorsáról folytatott tárgyalások több ízben megrekedtek. A kiürítéshez vezető megállapodás szerint a fegyveresek közül az Izrael által legveszélyesebbnek tartott 13 palesztin szélsőségest Tel-Avivon át Ciprusra szállítják egy brit katonai géppel, míg 26-an a palesztin irányítású Gázai övezetbe kerülnek izraeli kihallgatás után. A polgári személyek, a külföldi békeaktivisták, szerzetesek és a templom korábbi őrei - személyazonosságuk ellenőrzése után - szabadon távozhatnak.

Korábban:

Kiürítették a Születés templomát

Több országban szórják szét a "betlehemi tizenhármakat"