Kuba: aláírásgyűjtés többpártrendszerért

A kommunista Kuba történetében első ízben ellenzékiek egy több mint 10 ezer aláírást tartalmazó petícióban követelték az egypártrendszer felszámolását. Castro amerikai hátterű összeesküvésnek tulajdonítja a tervet.

Osvaldo Paya ellenzéki vezető és további két máskéntgondolkodó két fehér kartondobozban nyújtotta át pénteken a havannai parlamentben a népszavazást követelő 11 020 aláírást. Ez kétszer annyi, mint amennyit az alkotmány előír. A karibi szigetországban jelenleg az úgynevezett Varela-terv mozgósítja a kicsiny ellenzéki mozgalmat. Ez kezdeményezi, hogy írjanak ki népszavazást a szólás- és gyülekezési szabadságról, adjanak amnesztiát a politikai foglyoknak, növeljék a magánvállalkozások mozgásterét, fogadjanak el új választójogi törvényt és írjanak ki általános választásokat.

Fidel Castro elnök rendszere amerikai hátterű összeesküvésként bélyegezte meg a tervet, és leszögezte, hogy az kudarcra kárhoztatott - jelentette a Reuters. A petíciót két nappal azelőtt nyújtották át a parlamentben, hogy hatnapos látogatásra Havannába érkezik Jimmy Carter volt amerikai elnök a két ország közti kapcsolatok javítása és az emberi jogok megvitatása céljából.