Rakétatámadás a német kancellár repülőgépe ellen

Rakétát lőttek Gerhard Schröder német kancellárt szállító katonai repülőgépre. A gép rakétaelterelő-rendszerének köszönhetően nem sérült meg senki a támadásban, a rakéta a levegőben felrobbant. A német légierő szóvivője közölte, vihar válthatta ki az önműködő rakétaelterelő-rendszer működését.

Egy még ismeretlen rakétaállás célradarja csütörtök este befogta azt a repülőgépet, amelyen Gerhard Schröder német szövetégi kancellár Kabul afgán fővárosból Üzbegisztán felé tartott. A Transall típusú katonai repülőgépben ennek következtében működésbe lépett az önműködő rakétaelterelő-rendszer.

A kancellár gépéből sztaniolpapír- és magnéziumgolyók dobódtak ki. Az így keletkezett hő eltereli a rakétákat eredeti céljuktól. A repülőgépben hatalmas csattanás hallatszott. A rakétaállás valószínűleg az afgán hegyekben volt. Afganisztánban még ma is számos Stinger típusú föld-levegő rakéta található. A német fegyveres erők, a Bundeswehr azért használ Transall típusú repülőgépeket, mert ezeket felszerelték a fenti különleges elterelőrendszerrel.

A német légierő szóvivője pénteken Kölben azt mondta: nem fogták be célradarba a Gerhard Schröder repülőgépét. Mint közölték, a Transall típusú katonai repülőgépben vihar válthatta ki az önműködő rakétaelterelő-rendszer működését.