Tüntetés a Waffen-SS-t védő történész ellen

Szélsőjobb ellenes tüntetést tart ma este az osztrák baloldal. Az indulatokat Claus Nordbruch német származású dél-afrikai történész nyilatkozata keltette. Nordbruch szerint a Waffen-SS - Hitler rettegett osztaga - nem náci alegység, hanem az antibolsevisták önkéntes mozgalma volt. Az osztrák sajtó szerint rég nem volt olyan kiélezett a politikai hangulat Ausztriában, mint mostanában.

A sokak által szélső-jobboldalinak tartott Claus Nordbruch dél-afrikai történész lesz a vendége annak a bécsi előadásnak, amit a jobboldali populista kormányerő, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) ifjúsági szervezete rendez.

A Format című osztrák politikai hetilap szerdán készített interjút a vitatott nézeteket valló történésszel. Nordbruch a lap kérdéseire válaszolva kifejtette: május 8., a náci Németország kapitulációjának napja az Ausztriával együtt számított német nemzet nagy többsége számára a jogfosztottság, a vesztesség, az elűzetés, a gyász és a vereség napja.

A történész úgy vélte: európai önkéntesek tízezrei nem Hitlerért és a nemzeti-szocialistákért harcoltak, hanem a szabad, vagyis nem bolsevista Európáért. A Waffen-SS antibolsevista önkéntes mozgalom volt, amelyben nemcsak európaiak, hanem ázsiaiak és más népek fiai is küzdöttek egy közös célért - közölte.

A Waffen-SS - Hitler "Fekete gárdája" - a II. Világháború egyik hírhedt német alakulata volt. A legtöbb történész szerint rengeteg háborús bűn elkövetése kapcsolható az osztag nevéhez.

Nordbruch a napi politikáról nyilatkozva az FPÖ-t az európai népeket összetartó eszmék képviselőjeként jellemezte. Hozzátette: Ausztriát az utóbbi időben olyan gondolatok kötik össze Norvégiával, Dániával és Franciaországgal, mint a globalizáció-ellenesség, a túl sok betelepülő külfölditől és a nemzeti identitás elvesztésétől való félelem.

A Format állambiztonsági forrásokra hivatkozva pénteken arról számolt be, hogy a politikai viszály árnyékában mind a jobb-, mind a baloldali szélsőségek készülődnek.