Amint hivatalosan is függetlenné válik, Kelet-Timor azonnal Ázsia legszegényebb országa lesz. Az adományozó konferencián valószínűleg 90 millió dollárnyi segélyt ajánlanak fel Kelet-Timornak.
Függetlenné válásával egy időben, május 20-án Ázsia legszegényebb országa lesz Kelet-Timor, és így csatlakozik a világ legszegényebb államainak csoportjához - derül ki abból az ENSZ-jelentésből, amelyet a fővárosban, Diliben tettek közzé.

Az egykoron Portugáliához, majd Indonéziához tartozott, ma pedig ENSZ-igazgatás alatt álló szigetrész hétfőtől nyeri el hivatalosan a teljes függetlenséget.

Xanana Gusmao, a megválasztott elnök szerint "a függetlenség azonban csak a kezdet. Biztosítani kell, hogy az alapvető szükségleteket sikerül kielégíteni, és az életkörülmények javulnak az egész országban."

A jelentés szerint a 738 ezer lakosú Kelet-Timor bruttó hazai terméke jelenleg fejenként 478 dollár. A várható élettartam 57 év, a lakosság több mint fele írástudatlan, és a lakosság fele naponta mindössze 55 centnek megfelelő összeget keres.

Diliben adományozó konferenciát tartanak, amelyen a várakozások szerint három évre mintegy 90 millió dollárnyi segélyt és kedvező kamatozású hitelt ajánlanak fel az országnak. A szakemberek reménykednek a jelentős gáz- és olajtartalék kiaknázásának sikerében is. A kitermelés várhatóan 2005-től indul meg nagyipari szinten, ausztrál segítséggel.

Kelet-Timor több mint 400 évig portugál gyarmat volt, és 24 évig állt indonéziai fennhatóság alatt. Amikor a lakosság 1999-ben a függetlenségre szavazott, nemcsak öldöklés, hanem rombolás is kezdetét vette az indonézbarát milíciák részéről. A függőség éveinek következtében a lakosság jelentős része szegény, legtöbbjük csupán saját háztartásának szükségleteihez elegendő gazdaság fenntartásából él.

A megnövekedett nemzetközi jelenlétnek köszönhetően az elmúlt két évben 18 százalékos gazdasági növekedési rátát jegyeztek, amelyet elsősorban a vendéglátóipar és szolgáltatásainak terjeszkedése alapozott meg. Gazdasági szakemberek szerint azonban az újonnan nyílt üzletek a külföldiek távozásával meg is szűnnek majd.

Az olaj- és gázvagyon - becslések szerint - húsz évre elegendő, és mintegy 7 milliárd dollár jövedelmet hoz majd. A jelentés szerint a következő két évtizedben meg kell alapozni az olajforrások kiapadását követő időszakot is.

Korábban:

Gusmao nyerte a kelet-timori elnökválasztást  [2002. április 17.]

Minősített többség nélkül a legnagyobb kelet-timori párt  [2001. szeptember 6.]

Először választott Kelet-Timor  [2001. augusztus 30.]

Kelet-Timor: az örökös gyarmat?  [2001. augusztus 28.]