EU-hajlandóság a palesztinok befogadására

Több EU-tagország hajlandó lenne befogadni a betlehemi Születés templomából Ciprusra szállított 13 palesztint. A határozat jogi és politikai problémákat vet fel a befogadott palesztinok státusát illetően.

Hat EU-tagország lenne hajlandó befogadni a betlehemi Születés templomából Ciprusra szállított 13 palesztint - közölték hétfőn Brüsszelben uniós illetékesek. Az EU-külügyminiszterek tanácsülésén Belgium, Görögország, Írország, Olaszország, Portugália és Spanyolország jelezte készségét arra, hogy egyet vagy többet befogad a feltételezett terroristák közül. Az illetékesek szerint azonban nyitva áll a lehetőség, hogy további tagországok is csatlakozzanak hozzájuk.

A befogadás részleteiről a külügyminiszterek nem határoztak, hanem a tagállamok állandó EU-képviselőiből álló bizottságot (Coreper) bízták meg azzal, hogy még a hét vége előtt találjon megfelelő megoldást. A Corepernek kellene döntenie arról is, hogy az egyes tagországok hány palesztint fogadjanak be.

A művelet több kényes jogi és politikai problémát vet fel. Mindenekelőtt meg kell határozni a palesztinok jogi státusát, mert nem mindegy, hogy száműzöttként, politikai menekültként vagy egyszerű bevándorlóként kezelik őket.

Ennek elsősorban akkor lenne jelentősége, ha a befogadó országból egy másik EU-tagállamba kívánnának távozni, vagy ha Izrael kérné a kiadatásukat.

Korábban:

Munkalehetőség a templomot elfoglaló palesztinoknak

Arafat nem ment a dzseníni táborba