Az egyesült államokbeli Baltimore-ban kedden lőfegyverrel megsebesítettek egy katolikus papot, aki bevallotta, hogy szexuális viszonyt folytatott egy kiskorú fiúval. Az 56 éves Maurice Blackwellt súlyos, de nem életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba. A tettes a pedofil pap egy másik áldozata, és önként feladta magát.

A meglőtt papot 1998-ban eltávolították a lelkipásztori szolgálatból, miután beismerte, hogy 1978-ig tartóan több éven át szexuális kapcsolatot tartott fenn egy tizenéves fiúval. A merénylő, a most 26 éves Dontee Stokes azt állítja, hogy a pap kilenc évvel ezelőtt zaklatta őt. A lövöldöző fiatalember bosszúvágyát felkelthette a pedofil papokkal kapcsolatos nagyszabású botrány.

A William Keeler baltimore-i bíboros által nemrégiben életre hívott testület helytelennek ítélte, hogy annak idején rövid idő után visszahelyezték egyházközsége élére a pedofíliával megvádolt papot. A botrány miatt több katolikus egyházmegye úgy döntött, hogy örökre papi reverendájuk levetésére kényszeríti a hiteltérdemlően megrontással vádolt papokat. Ray Kempisty, a baltimore-i egyházmegye szóvivője közölte, hogy Baltimore-ban már nincs aktív szolgálatban egyetlen ilyen pap sem. Kempisty nem árulta el, hogy az egyházmegyében hány pap keveredett gyanúba, és közölte: nem szokás az összes ilyen vádról értesíteni a polgári hatóságokat.

Az amerikai katolikus püspöki kar júniusi dallasi értekezletén dönt a fiatalkorúak megrontásával vádolt papok ügyében érvényesítendő irányelvekről.