Gépeltérítésre számítottak az USA-ban szeptember 11-e előtt

Az amerikai hírszerzés és elhárítás tudott arról, hogy bin Laden támadásra készül az USA ellen, mégsem voltak képesek felbecsülni, milyen jellegű veszély fenyegeti az országot. Az al-Kaida öngyilkos akciója váratlanul érte őket. A CIA és az FBI teljesítményét újra bírálják, miután kiderült, két titkos dokumentumban is megemlítették, hogy bin Laden támadásra készül. A hírszerzés és az elhárítás az információk elemzésében vallott kudarcot.
A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) tavaly augusztusban tájékoztatta George W. Bush amerikai elnököt és legközelebbi munkatársait arról, hogy az Oszama bin Ladennel kapcsolatba lévő terroristák repülőgépek eltérítésére készülnek - ismerte el a Fehér Ház.

Az információ a napi hírszerzési tájékoztató során hangzott el. Arról nem volt részletes értesülés, hogyan akarják végrehajtani tervüket a terroristák - írta a The Washington Post.

A Fehér Ház szóvivője szerint az elnököt tájékoztatták, milyen fenyegetést jelent bin Laden. Felmerült: a terroristák hagyományos repülőgép-eltérítésekre készülnek, ám Ari Fleisher szerint nem számoltak azzal, hogy a repülőgépeket fegyverként használva öngyilkos merényleteket hajtanak végre.

A CIA szóvivője szerint a szolgálat valószínűnek tartotta, hogy az al-Kaida az Egyesült Államok elleni támadása során repülőket térít el. Az öngyilkos merényletek lehetőségét a hírszerzők sem látták előre.

Tavaly szeptember 11-én két utasszállító becsapódása után leomlottak a New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) ikertornyai. A harmadik repülő Washingtonban a Pentagonra esett. A negyediken az utasok értesültek a katasztrófákról, és fellázadtak: a gép lakott területen kívül zuhant le, Pennsylvaniában.

Fleischer szerint a CIA tájékoztatása után riadókészültségbe helyezték a biztonsági szerveket, de ezt az intézkedést nem jelentették be nyilvánosan. A Fehér Ház szerint a fokozott biztonsági intézkedések miatt dönthettek úgy a terroristák, hogy kartonvágó eszközöket és műanyag késeket célszerű használni az akcióban, mert ezeket a tárgyakat könnyebben fel tudták csempészni a repülőgépekre - írta az MTI.

Ez a második olyan titkos dokumentum, amelyről kiderül: röviddel a szeptemberi támadások előtt említik benne bin Ladent, és lehetséges terrortámadásokra figyelmeztet.

Korábban a The New York Times számolt be arról, hogy a Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) phoenixi irodájának ügynöke feljegyzésében sürgette a washingtoni központot: indítsanak vizsgálatot, mert több Közel-Keleti férfi iratkozott be pilótaiskolákba az USA-ban. Az ügynök feljegyzésének első mondatában említette bin Laden nevét, és felvetette, hogy az al-Kaida tagjai a pilótaiskolákban készülnek terrorakcióira. Az ügynök nem a szeptemberi támadást jelezte előre: úgy vélte, az iszlám radikálisok a polgári légiforgalomba akarnak beszivárogni mint pilóták, biztonsági őrök vagy repülőgép-karbantartók. Az ügynök által említett Közel-Kelet-i férfiak közül senki sem vett részt a szeptemberi akcióban.

Washington szerint az "alattomos támadásokat" nem jelezhették előre a szakszolgálatok. A két feljegyzés valamelyest ellentmond az eddigi hivatalos álláspontnak.

A két titkos dokumentum teljes szövegét még nem hozták nyilvánosságra - tartalmukat csupán azok elbeszéléséből ismerni, akik olvashatták őket -, és azt sem tudni, készült-e más feljegyzés is, amelyben azt a fenyegetést elemzik, amit bin Laden és az al-Kaida jelent.

Az amerikai hírszerzés és az elhárítás kudarca egyelőre az elemzés terén tűnik nyilvánvalónak. A két dokumentum bizonyítja, hogy az alapvető információk, információ-töredékek bekerültek a szolgálatok rendszerébe, ám a további feldolgozásuk - a kiértékelés és a következtetések levonása - elmaradt.

A FBI szerint náluk azért maradhatott visszhang nélkül a feljegyzés, mert nem rendelkeztek megfelelő elemzői kapacitással. Robert S. Mueller főigazgató szerint az FBI új elemző részlegeket hoz létre. Az egyiknek lesz a feladata, például, hogy a terrorista-veszélyről szóló információkat elemezze, ugyanakkor továbbítva őket a többi szövetségi ügynökségnek.

A CIA szerint tavaly nyáron több jelzést érzékeltek arról, hogy "valami készül", ám az nem derült ki, miről van szó. Bizonyítani nem tudtak semmit, és a következő időszakban keveset lehetett hallani az al-Kaidáról.

A korábbi információk segítettek egyébként, hogy a szeptemberi támadás után a kormányzat rövid idő alatt megbizonyosodjon arról, bin Laden hálózata követte el a merényleteket.

A hírszerzés által az elnöknek nyújtott tájékoztató idején a szeptember 11-i merénylet elképzelhetetlen forgatókönyv volt. Utólag borzalmas melléfogásnak bizonyulhat, de augusztusban az esetleges repülőgép-eltérítés előkészületeiről szóló értesülés még nem tűnt elsődleges jelentőségű fenyegetésnek. A CIA képes volt időben megszerezni az információ egy részét, ám nem tudta feldolgozni - elsősorban azért, mert a szeptemberi merényletre korábban nem volt példa.

Szeptember 11-e után a CIA-t azért bírálták, mert értékelői elkényelmesedtek, és bürokratákként dolgoztak: munkájukban inkább a főnökök ízlésének, elvárásainak akartak megfelelni, féltek rendhagyó, kreatív módon közelíteni a problémákhoz.

A CIA és az FBI - a két legnagyobb és legfontosabb szövetségi hírszerző-elhárító és bűnüldöző ügynökség - legkomolyabb mulasztása abból fakad, hogy közöttük az információ-áramlás korántsem volt zökkenőmentes. A szeptemberi támadás körülményeivel foglalkozó elemzések szerint a két ügynökség nehezen kooperált, féltékenyen őrizte értesüléseit és hajlamos volt figyelmen kívül hagyni a másik észrevételeit, értesüléseit.

Bush elnök azóta többször jelezte, hogy meg akarja oldani ezt a problémát. Jelenleg a napi tájékoztatóját a CIA és az FBI együtt végzi: az elnök így biztosítja azt, hogy a mindkét ügynökség értesüljön a másik információiról.

M. J.

Korábban:

Előre figyelmeztették Bush elnököt a gépeltérítésekről

CIA: az új terrortámadás elkerülhetetlen

Ajánlat:

Az [origo] cikkei a terrortámadásról

Fórum:

Miért omlott össze a WTC két tornya?

Nem hiányzik a könyvtárából?

A terror percei

A terror napja NYC 9.11 - támadás Amerika ellen