Véres merénylet Izraelben

Öt ember meghalt és legalább 47-en megsérültek, amikor bomba robbant Izraelben, Netanya város piacterén. A Hamasz hivatalosan is magára vállalta a történteket. Az [origo] helyszíni tudósítója elmondta, hogy a környéken mindenhol szögek hevernek a földön, amelyek a bombából származnak.

Legalább öt ember meghalt, 47-en megsérültek abban a robbanásban, amely Izrael északi részén, Netanya városában, a piactéren történt vasárnap kora délután. A sérültek közül négy ember állapota válságos. Az áldozatok között van a vérengzés okozója, az öngyilkos merénylő is, aki izraeli katonai egyenruhába volt öltözve.

Az [origo] helyszíni tudósítója, arról számolt be, hogy a vérengzés nagysága miatt további halottakra lehet számítani. A csarnok, ahol a robbanás történt szűk utcák között található. A földön több ezer 4-10 centiméteres acélszög van, amely a bombából szóródott szét.

A merényletet a Hamasz vállalta magára. A helyi biztonsági erők két másik terroristát is keresnek a városban, amelynek piacát teljesen lezárták.

Fotók: Barakonyi Szabolcs
Kaotikus állapot uralkodik Netanya városának piaca körül, de a városba érve minden nyugodt, az embereken nem látszik semmi, mindennapi életüket élik - jelentette az [origo] helyszíni tudósítója.

A helyi polgármester asszony a merénylet után is biztonságosnak tarja a várost - mondta el tudósítónknak. A város vezetője közölte: úgy érzi Izrael népében nincs meg a kellő támogatás ahhoz, hogy a békefolyamatok folytatódjanak. Elmondta, hogy ez a merénylet is egyfajta bizonyíték arra, hogy a palesztinok nem akarnak tárgyalni, és nem akarnak békét. A polgármester asszony nem tarja politikailag elfogadhatónak, ha Izrael mégis tárgyalóasztalhoz ülne.

A polgármestert az interjú közben telefonon hívta Simon Perez izraeli külügyminiszter, aki elmondta, hogy semmi sem állíthatja meg új béketervét.

Barakonyi Szabolcs

Nem hiányzik a könyvtárából?

Ian V. Hogg: Az izraeli hadigépezet

Martin Gilber: Izrael története