A koszovói igazságszolgáltatásnak 340 bíróra van szüksége, s a tartományi ENSZ-igazgatás (UNMIK) azt ajánlja Belgrádnak, hogy 40 bírói szék a koszovói kisebbségeket, javarészt a szerb közösséget illesse meg.

Az ajánlatot Jean-Christian Cadie, az UNMIK igazságszolgáltatásának a vezetője jelentette ki, miután a koszovói Zvecanban tájékoztató jellegű megbeszélést folytatott Vladan Batic szerb igazságügyi miniszterrel a szerb bírók és ügyészek részvételéről a tartományi igazságszolgáltatásban. A negyven bírói hellyel a szerb kisebbség mintegy 15 százalékos képviselethez jutna a tartományi bírói testületekben, ami megfelel a szerb közösség lélekszámarányának Koszovóban - mondta Cadie. Batic szerint a szerb bírók és ügyészek majdani részvétele a koszovói ENSZ-igazgatásban az UNMIK ajánlatától függ, és - mint mondta - a jelenlegi javaslat nem túl kecsegtető. A miniszter hozzátette, hogy még a tárgyalási folyamat legelején tartanak. Elmondása szerint Belgrád azt is követeli az UNMIK-tól, hogy szavatolja majd a bírók biztonságát, s adjon nekik megfelelő szálláshelyet.

Jelenleg Koszovóban a nemzetközi közösség által küldött bírákon kívül jószerivel csak albán bírók ítélkeznek. A tartomány egész területén mindössze három szerb nemzetiségű bíró, illetve egy ügyész van állásban.

Korábban:

Az UNMIK kivonult Koszovó északi részéről

Rugova lett Koszovó elnöke

Nem hiányzik a könyvtárából?

Volt egyszer egy Jugoszlávia

A Milosevics-klán

A jugoszláviai háború

Koszovó egy válság anatómiája

Koszovó tűzfészek