Az Európai Unió tagországainak kormányai végső döntésre jutottak azoknak a palesztinoknak az elhelyezéséről, akiket a betlehemi Születés templomának blokádja után száműztek az izraeli hatóságok.

Brüsszelben kedden jelentették be, hogy az EU hat tagországa vállalta az Izrael által legveszélyesebbnek ítélt 13 palesztin befogadását. Spanyolország és Olaszország 3-3, Görögország és Írország 2-2, míg Portugália és Belgium 1-1 palesztint fogad be, és ugyancsak 1 palesztin maradhat Cipruson, ahol a kiutasítottak napok óta a végső döntést várják.

Az EU-országok döntése alapján a palesztinok 12 hónapig kapnak tartózkodási engedélyt befogadó országukban azzal a megkötéssel, hogy nem hagyhatják el azt. A befogadó országok vállalták, hogy szavatolják a palesztinok biztonságát. Egyelőre nem tudni, mi történik az Izrael által száműzöttekkel a 12 hónapos határidő lejárta után. A brüsszeli döntés szerint 11 hónap után a befogadó országok képviselői megvizsgálják keddi megállapodásuk végrehajtásának eredményességét.

Az EU-országok megállapodtak arról, hogy a befogadó országoknak közös döntést kell hozniuk abban az esetben, ha Izrael bármely országtól kéri bármelyik palesztin kiadását. A palesztinokat a spanyol légierő egyik repülőgépe szállítja a befogadó országokba Ciprusról - jelentették be a belga fővárosban.

Miguel Angel Moratinos, az EU rendkívüli közel-keleti követe nyilatkozatban jelentette be, hogy a palesztinokat "teljesen normális élet várja: dolgozni fognak, és tanulhatnak is a befogadó országokban".

Korábban:

Munkalehetőség a templomot elfoglaló palesztinoknak

Kivonultak Betlehemből az izraeli csapatok

Cipruson a palesztin fegyveresek

Több országban szórják szét a "betlehemi tizenhármakat"

Kiürítették a Születés templomát