Montenegróban szerdán hivatalosan is megbukott a több hete döntésképtelen kormány, miután a törvényhozás megvonta tőle a bizalmat. Filip Vujanovic kisebbségi kormányát tavaly július 2-án választották meg.

A szerb-montenegrói kapcsolatokat átalakító belgrádi megállapodás március 14-én történt aláírása miatt a határozottan függetlenségpárti Montenegrói Liberális Szövetség (LSCG) megvonta a külső támogatást a kabinettől, s kiléptek a koalíciós kormányból a Szociáldemokrata Párt (SDP) miniszterei is. Vujanovic ezután felajánlotta lemondását Milo Djukanovic elnöknek, de ő és kormánya hivatalában maradt, s április 2-a óta parlamenti támogatottság nélkül kormányozta a köztársaságot. Szerdán végül a 77 tagú parlament 69 képviselője megvonta a bizalmat a kormánytól.

Egyedül a Djukanovic vezette Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) képviselői szavaztak a bizalmatlansági indítvány ellen. A liberálisok vezetője, Miodrag Zivkovic ismét azzal vádolta Djukanovicot és Vujanovicot, hogy a belgrádi megállapodás aláírásával becsapták "Montenegró polgárainak többségét", és megszegték a pártjával kötött megállapodást, amely szavatolta a függetlenségi népszavazás megtartását. Vujanovic azzal válaszolt a vádakra, hogy most sem lát okot a lemondásra, különösen nem a belgrádi megállapodás aláírása miatt, amely megnyitotta a párbeszédet az Európai Unióval, megteremtette a feltételeket a montenegrói államiság megújításához és a reformfolyamat folytatásához. A kormányfő szerint az egyezmény aláírásával Montenegró megtette a legnagyobb lépést a függetlenség felé.

A belgrádi megállapodás lehetővé teszi, hogy mindkét jugoszláv tagköztársaság hároméves "együttélés" után felülvizsgálja államjogi státusát. Noha a liberálisok és a szociáldemokraták kíméletlenül támadják az egyezményt, megígérték Brüsszelnek, hogy nem fogják akadályozni a megállapodás végrehajtását. Közvélemény-kutatások szerint egyébként Montenegró polgárainak majd 62 százaléka helyesli a belgrádi megállapodás aláírását.

A montenegrói kormány "hivatalos" bukása tulajdonképpen kiutat jelent a hetek óta tartó politikai patthelyzetből, s megteremti a lehetőséget arra, hogy a montenegrói függetlenségi tömb három pártja, a DPS, az SDP és az LSCG ismét megkezdhesse a kormányalakítási tárgyalásokat.