Merénylet Izrael fő üzemanyagraktára ellen

Az izraeli kormány csütörtökön összeül, hogy megvitassa, milyen választ adjon arra az öngyilkos palesztin merényletre, amelyet egy magányos  támadó követett el a Tel-Avivhoz közel fekvő Rison-Lecijón városában. A merénylőn kívül életét vesztette két izraeli, 27 személy pedig megsérült. Eközben csütörtökön Tel-Avivtól északra lángba borult egy üzemanyagot szállító tartálykocsi, amelynek külső burkolatára pokolgépet erősítettek. A robbanás Izrael legnagyobb üzemanyagraktárának területén történt, épp a kamion tankolása közben.

Csütörtök reggel Tel-Aviv városától északra lángba borult egy üzemanyag-szállító tartálykocsi, amelynek külső burkolatára pokolgépet erősítettek. A helyszínre kiérkező tűzoltóknak perceken belül sikerült megfékezniük a lángokat. Az AFP jelentése szerint a kamion éppen akkor fogott tüzet, amikor behajtani készült a pi-gliloti üzemanyagraktár területére, amely három fontos autópálya kereszteződésében fekszik, lakótelepektől körülvéve. Az izraeli rádió úgy tudja, hogy a pokolgépet mobiltelefon segítségével hozták működésbe. A rendőrség feltételezése szerint az üzemanyag-szállító járművel merényletet akartak végrehajtani ismeretlen tettesek.

A rendőrök azonnal megkezdték a gépjármű vezetőjének kihallgatását. Tel-Aviv rendőrparancsnoka annyit mondott, hogy ha a tartálykocsi másféle üzemanyagot szállít, akkor súlyos katasztrófával végződhetett volna a merényletkísérlet - azt azonban nem közölte, milyen üzemanyag volt a szállítmány.

A szerdai akcióban a merénylőn kívül életét vesztette két izraeli, 27 személy pedig megsérült. A merényletet a Tel-Avivtól alig tíz kilométerre délre fekvő Rison-Lecijón városban, egy 120 éves park felső bejáratánál hajtották végre. Egy helyi lakos az MTI-nek azt mondta: Nagy szerencse volt, hogy a merénylő nem jutott el a közeli, jóval forgalmasabb sétáló utcáig, ahol eszpresszók és kávézók találhatók.

A palesztin autonómiahatóság szerda este éles szavakkal ítélte el az újabb merényletet. "Haraggal vesszük tudomásul a történteket. Ez a cselekmény, amelyet megbélyegzünk, veszélybe sodorja a palesztin népet és az izraeli hadseregnek újabb ürügyet szolgáltat az agressziókért" - olvasható a WAFA palesztin hírügynökség jelentésében.

A merénylet elkövetőjeként az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai szervezet jelentkezett. Közleménye szerint ily módon torolták meg azt, hogy az izraeli hadsereg Náblusz városának közelében az előző napokban végzett a brigádok több tagjával. Ezek között van a 30 éves Mahmud Titi, a Jordán nyugati partvidékén tevékenykedő szervezet nábluszi vezetője. Titi jól ismert megrögzött régi terrorista volt, akinek lelkiismeretét izraeliek ellen elkövetett számos merénylet terhelte - jelentette be az izraeli hadsereg. Titi egy március 8-án az amerikai Associated Press hírügynökségnek adott nyilatkozatában kijelentette: küldetése olyan palesztin hadsereg létrehozása, amely alkalmas izraeli katonák és telepesek üldözésére és megölésére. - Addig is embereink Izrael térképét vizsgálják, hogy kiválasszák a támadások megfelelő célpontjait. Sokan vagyunk, akik jól ismerjük Izraelt, és tudjuk, hol vannak a vendéglők, a mozik és a színházak - mondta Titi az AP-nek.

Csütörtökön Tel-Avivtól északra lángba borult egy üzemanyagot szállító tartálykocsi, amelynek külső burkolatára pokolgépet erősítettek. A robbanás Izrael legnagyobb üzemanyagraktárának területén történt, épp a kamion tankolása közben. A hatalmas depót lakótelepek övezik, és több autópálya halad el a közelben, de a robbanásban senki nem sérült meg. A lángokat a raktár önműködő tűzvédelmi berendezései gyorsan eloltották. 

Korábban:

Robbanás Tel-Aviv közelében