Öngyilkos lett egy gyógyíthatatlan beteg

Ausztráliában, ahol jelenleg tilos az eutanázia, családtagjai és barátai jelenlétében, önkezével vetett véget életének egy gyógyíthatatlan betegségben szenvedő asszony. A nő élete utolsó hónapjaiban kampányt kezdett az interneten az eutanázia lehetőségének törvénybe iktatásáért.

Az ausztrál sajtó csütörtökön számolt be Nancy Crick, egy 70 éves ausztrál nő haláláról. Az asszony, akinél az orvosok három évvel ezelőtt bélrákot állapítottak meg, csütörtökön családja körében lett öngyilkos.

Crick állapota 2002 elejére annyira leromlott, hogy otthonát sem tudta elhagyni. Február 6-án naplóírásba kezdett az interneten, hogy a világ elé tárja szenvedésének történetét, és harcoljon az önkéntes eutanázia elfogadtatásáért.

A nő ügyvédje szerint az öngyilkosságot végignéző 21 családtagot és barátot bíróság elé állíthatják, mert Ausztráliában törvény tiltja, hogy valaki asszisztáljon egy másik ember öngyilkosságához. Jelenleg egész Ausztráliában tilos az eutanázia.

Mint a Reuters utalt rá, a világon elsőként 1996-ban az ausztráliai Északi Területen törvényesítették az önkéntes eutanázia intézményét. Egy év alatt - a törvény megsemmisítéséig - összesen négy gyógyíthatatlan beteg ragadta meg a kegyes halál lehetőségét.