Tűz a párizsi izraeli követségen

Szokatlanul heves tűz keletkezett Izrael párizsi nagykövetségének épületében, amely teljesen kiégett. Az oltás közben négy tűzoltó megsérült. A tűz oka még nem ismert.

Izrael párizsi nagykövetségének épületében csütörtökre virradóra tűz ütött ki. A tűz a hatemeletes épület első emeletén keletkezett, s a 35 tűzoltókocsival gyorsan odaérkező 135 tűzoltó erőfeszítései ellenére hamarosan a fölső emeleteket is hatalmába kerítette. A tűzoltóknak végül sikerült megakadályozni a lángok tovább terjedését.

A tűzoltóparancsnok szerint szokatlanul heves tűz pusztított a hatemeletes épületben, amely gyakorlatilag teljesen kiégett. Félő volt, hogy a lángok a szomszédos épületre is átterjednek, ezért abból kiköltöztették a lakókat - mintegy hatvan embert.

A tűzoltók közül négyen égési sérüléseket, illetve a leszakadó födém okozta zúzódásokat szenvedtek.

A helyszínen lévő Nicolas Sarkozy belügyminiszter a tűz okairól kijelentette: bár az épületben felújítási munkálatok folytak az utóbbi hetekben, egyelőre "nagyon óvatosan kell fogalmazni; jelenleg semmi nem erősíti meg, hogy akár ilyen, akár olyan irányban találgatásokba bocsátkozzunk".

Jean-Pierre Raffarin kormányfő, aki a tűz hírére a helyszínre sietett, azt mondta "mivel a jelenlegi helyzetben súlya van mindennek, ami Izraelre vonatkozik ... jelenléte révén is ki akarja fejezni együttérzését". Jacques Chirac francia köztársasági elnök telefonon kapcsolatba lépett Elie Barnavi izraeli nagykövettel, s ígéretet tett: a francia hatóságok mindent el fognak követni a tűz okának kiderítésére.