Ashdown váltja Petritschet Bosznia-Hercegovinában

Átvette hétfőn a nemzetközi közösség boszniai főképviselőjének posztját Paddy Ashdown, a brit Liberális Demokrata Párt volt vezetője.

Az új főképviselő - aki Wolfgang Petritsch osztrák diplomatát váltja fel a tisztségben - az igazságügy megreformálását és a foglalkoztatás kérdéseinek rendezését tartja legfontosabb feladatának. Véleménye szerint a munkanélküliség, a korrupció és a bürokratikus szemlélet eltéríti a befektetőket, és megakadályozza, hogy a kis- és középvállalkozók a gazdaság hatékony motorjává váljanak.

- Biztató jel lehet, hogy a nacionalizmus szorítása, ha lassan is, de enyhül. Ugyanakkor a bűnözés és a korrupció egyre nagyobb méreteket ölt, és ez közvetlen fenyegetést jelent mindannyiunk számára - jelentette ki Ashdown a szarajevói parlamentben mondott beszédében. Hozzátette: munkája során az elődje által lerakott alapokra kíván építkezni. Ashdown a nemzetközi közösség negyedik boszniai főképviselője.

Előtte Carl Bildt egykori svéd kormányfő, Carlos Westendorp volt spanyol külügyminiszter és Wolfgang Petritsch töltötte be ezt a posztot.

Korábban:

Petritsch Karadzic és Mladic letartóztatását követeli

Bosznia-Hercegovina az ET 44. tagállama

Petritsch leváltotta a boszniai horvátok vezetőjét

Nem hiányzik a könyvtárából?

Volt egyszer egy Jugoszlávia