A tengerbe zuhant kínai utasszállító repülőgépnek megtalálták a fekete dobozát, de egyelőre még nem hozták a felszínre. A Tajpejből Honkongba tartó Boeing lezuhanásakor az összes utas életét veszítette.

Megtalálták annak a kínai utasszállító repülőgépnek a fekete dobozát, amelyik szombaton zuhant a tengerbe. Szakemberek remélik, hogy a megtalált szerkezet által rögzített repülési adatok feldolgozása segíthet magyarázatot adni a 225 emberéletet követelő szerencsétlenségre.

A tajvani légitársaság Tajpejből Honkongba tartó Boeing-747-200-as gépét szombaton 9 ezer méter feletti magasságban érte baleset. A 23 éves gép négy darabra esett szét, és a roncsok a Tajvani-öbölbe zuhantak. A tíz kilométeres körzetben szétszóródott roncsok között vasárnap este fedezték fel a repülési adatokat rögzítő fekete dobozt. A 60-65 méteres mélységben fekvő szerkezetet talán már hétfőn felszínre hozzák.

A szerencsétlenség okai egyelőre nem ismertek, a fekete doboz ezek kiderítésében nyújthat segítséget. Repülési szakértők több elképzeléssel is előálltak, köztük azzal, hogy esetleg rakéta találta el a gépet. A tajvani védelmi minisztérium ezt azonban cáfolta, mondván hogy a sziget hadserege szombaton nem folytatott semmilyen hadgyakorlatot. Egy tajvani katonai szóvivő cáfolta azt a feltételezést is, hogy talán egy kínai rakéta találta el a repülőgépet.

A tajvani haditengerészet hajói és halászhajók eddig 83 holttestet emeltek ki a viharos tengerből. A gép fedélzetén 206 utas - többségében tajvaniak - és 19 fős személyzet tartózkodott, s a hatóságok már feladták a reményt, hogy találhatnak túlélőket. A tajvani légitársaság bejelentette, hogy mintegy 3000 dolláros kártérítést fizet minden áldozat családjának. Hasonló összeg kifizetését ígéri a tajvani kormány is.

Korábban:

Már a levegőben szétesett a kínai gép