Szerbia az Európai Unió tudomására hozta: kiválik Jugoszláviából, ha Montenegró az év végéig nem egyezik bele abba, hogy közös piacot hozzon létre a nagyobbik jugoszláv tagköztársasággal. Mladjan Dinkic jugoszláv jegybankelnök a podgoricai Vijesti című lapnak nyilatkozott erről.

Mladjan Dinkic jugoszláv jegybankelnök közölte, hogy szerbiai kormánytisztviselők a minap az üzenték az Európai Uniónak, hogy Belgrád kész elfogadni bármilyen megoldást, amely feltételezi Szerbia és Montenegró közös államát, de csak abban az esetben, ha a két tagköztársaságnak közös lesz a piaca.

Dinkic szerint eleinte úgy tűnt, hogy Javier Solana, az EU főképviselője mindenkit meg tud győzni arról, hogy van létjogosultsága egy olyan közös államnak, amely tagköztársaságainak két különálló gazdasági rendszere van. Mára azonban a jegybankelnök szerint kiderült, hogy egy ilyen állam nem működőképes. Minden jel arra utal - mondta Dinkic -, hogy az EU ezt nem fogadná el, mert vannak olyan szabályok, amelyeket tiszteletben kell tartani. Az EU szempontjából a gyors integráció feltétele a közös vámrendszer és az egységes piac - mondta a bankelnök.

Szerbia és Montenegró gazdasági rendszere merőben különbözik egymástól. Túl a két köztársaság piaca közötti nagyságrendi eltéréseken, erősen eltér a vámrendszerük is, ráadásul Montenegróban az euró a hivatalos fizetőeszköz.

A szerb-montenegrói kapcsolatokat átalakító belgrádi megállapodás értelmében a két tagköztársaság az európai integráció folyamatában fokozatosan összehangolja gazdasági rendszerét az unióéval, s ennek következtében eltűnnek köztük a különbségek.

Korábban:

Hivatalosan is megbukott a podgoricai kormány

Megegyezés Jugoszlávia megszűnéséről

Solana a jugoszláv föderáció fennmaradását szorgalmazza

Titokban tárgyalnak Jugoszlávia jövőjéről

Nem hiányzik a könyvtárából?

Volt egyszer egy Jugoszlávia