A legutóbbi vasúti szerencsétlenségek, a közlekedési szektor válsága, valamint tanácsadóinak botrányai miatt kedden lemondott Stephen Byers brit közlekedési és regionális fejlesztési miniszter, beismerve ezzel, hogy egyéves tárcavezetése során sok hibát követett el.

Byers lemondása előtt két nappal az illetékes parlamenti bizottság támadást intézett a kormány tízéves közlekedési programja ellen, mondván: az minden elemében halott vállalkozás. "Nem volt könnyű döntés. Távozom, mert biztos vagyok abban, hogy ez a legjobb dolog, amit tehetek a kormányért és a Munkáspártért" - mondta Byers londoni sajtóértekezletén.

Tony Blair miniszterelnök a jövő szempontjából helyes döntésnek értékelte Byers lemondását. "Rengeteg - többnyire igazságtalan - kritikát tűrt el, miközben naponta helytállt a hivatalában igényelt nehéz döntések meghozatalában" - jelentette ki Blair.

A 49 éves Byers a 2001-es kormányátalakítás során kereskedelmi és ipari miniszterség után került a közlekedési és regionális fejlesztési minisztérium élére, ám tanácsadóinak botrányai, valamint politikai információknak elektronikus levelezőn történő meggondolatlan továbbítása miatt azonnal a brit bulvárlapok kedvelt céltáblája lett. Minisztersége egy éve alatt öt vasúti szerencsétlenség történt, ami élesen rávilágított a brit közlekedéspolitika jelenlegi válságára.