Beszivárgott a pakisztáni nagyvárosokba az al-Kaida, állítja a pakisztáni hírszerzés. Az ISI szerint bin Laden csoportja a pakisztáni radikálisokkal szövetkezett, és már az ország biztonságát veszélyeztetik. Az elmúlt napokban több feltételezett al-Kaida tagot tartóztatott le Pakisztánban a rendőrség és az amerikai FBI.
Beszivárogtak az al-Kaida vezetői a pakisztáni nagyvárosokba a pakisztáni hírszerzés szerint. Iszlamabad úgy véli: Oszama bin Laden hálózatának menekülő vezetői kapcsolatban vannak a helyi szélsőségesekkel. A pakisztáni hírszerző ügynökség (ISI) szerint Washington tévesen feltételezi, hogy az al-Kaida Pakisztán és Afganisztán határán összpontosítja erejét.

Washington korábban nyomást gyakorolt az iszlamabadi kormányzatra, hogy az amerikai katonák pakisztáni területen - az afgán határ mentén - is kutathassanak az al-Kaida tagjai és a velük szövetséges tálib fegyveresek után. Helyszíni jelentések szerint az amerikai csapatok több ízben felbukkantak a félig autonóm, pastu nemzetiségű törzsek fegyveresei ellenőrzése alatt álló pakisztáni területen.

Az ISI szerint a pakisztáni hadsereg a határvidéket többször átfésülte, ám nem bukkant az al-Kaida nyomára.

Az ISI úgy véli, hogy az-Kaida kapcsolatba lépett a pakisztáni radikális csoportokkal, és a városokban talált menedéket: állításukat alátámasztani látszanak a letartóztatások is. A rendőrség szerdán Pesavarban őrizetbe vette az al-Kaida két feltételezett tagját. A belügyminisztérium szerint algériai a férfiakról van szó. Egyikük, a 35 éves Abu Abdullah a feltételezések szerint fontos tagja az Oszama bin Laden vezette csoportnak: az elmúlt 15 évben ő volt a felelőse a Kelet-Afganisztánban működő iszlám iskoláknak.

Az al-Kaida terrorszervezethez fűződő kapcsolat gyanújával kedden kilenc személyt vettek őrizetbe Pakisztánban. Az arab származású férfiakat Pesavarba szállították kihallgatásra - írta az MTI.

Karacsiban vasárnap medresszát kutattak át a pakisztáni rendőrök és az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei. A vallási iskolát al-Kaidás kapcsolatokkal gyanúsított bangladesiek vezették. Az akcióban az al-Kaidáról szóló információkat és CD-ROM-okat foglaltak el. Március óta ez volt az első akció, amelyben az FBI ügynökei is részt vettek. Akkor Faizalabadban a pakisztáni rendőrökkel elfogták Abu Zubaidát: a szeptember 11-ei merényletek óta ő volt az al-Kaida legmagasabb rangú tagja, akit sikerült letartóztatni. A rajtaütésben több mint két tucat al-Kaida tagot vettek őrizetbe.

Az elmúlt hónapokban több mint 300 al-Kaida tagot tartóztattak le Pakisztánban.

Az ISI szerint a közelmúltban három olyan incidens történt, amelynek szálai bin Laden szervezete felé vezetnek. Először tőrbe csalták, majd elrabolták, és megölték Daniel Pearl újságírót, a The Wall Street Journal tudósítóját. Márciusban bomba robbant az iszlamabadi - külföldiek által látogatott - protestáns templomban: a merényletben öten meghaltak. Májusban Karacsiban követtek el merényletet külföldiek ellen. A tizennégy áldozat közül tizenegy francia volt, a pakisztáni tengeralattjáró-program munkatársai. Szakértők szerint az utolsó merényletet alapos tervezés, és kifinomult végrehajtás jellemezte, és úgy vélik: az akciókon ott az al-Kaida kézjegye.

A pakisztáni és amerikai ügynökök bizonyítékokat találtak arra, hogy az al-Kaida műveleteket Pakisztánban tervezték meg, és onnan is hajtották végre - írta a The Washington Post. Pakisztán a terrorizmus elleni háborúban az USA egyik legfontosabb szövetségese.

Pakisztánt is veszélyezteti az al-Kaida, mondták az ISI vezetői a The New York Times-nak. Bár a jelenleg ismert - tervezett és végrehajtott - akciók célpontjai elsősorban a külföldi csapatok és a nyugatiak voltak, a hírszerzők attól tartanak, hogy a szervezet célpontja Pakisztán lehet. Az al-Kaida szövetségesei - a radikális iszlámista csoportok - ellenzik a tálibok és bin Laden elleni hadműveleteket. Pakisztánban többször törtek ki zavargások, amikor a radikálisok tiltakoztak amiatt, hogy Pervez Musarraf tábornok támogatja az amerikai erőfeszítéseket.

Azt azonban tagadták az ISI vezetői, hogy ügynökeik kapcsolatban állnának az radikális iszlámista elemekkel. Korábban az ISI szerelte fel, képezte ki és támogatta - tehát jóformán "kitalálta" - az Afganisztánt elfoglaló és uraló mozgalmat, a talibánt. Jelentések szerint az ISI rendszeresen küldött pakisztániakat az al-Kaida afganisztáni kiképzőtáboraiba.

A hírszerzés jelenlegi vezetői szerint azonban a kapcsolat szeptember 11-e után megszakadt, és úgy vélik, ügynökeik sem támogatják már az al-Kaida tagjait.

M. J.

 

Korábban:

Pakisztán: új szervezettel a terrorizmus ellen  [2002. május 12.]

Robbanás egy pakisztáni mecsetnél  [2002. április 26.]

Amerikai katonai tanácsadók Pakisztánban  [2002. április 25.]

Újra tevékeny az al-Kaida  [2002. március 17.]

Őrizetbe vették Pearl helyi kapcsolatát  [2002. február 5.]

Elrablói megölték az amerikai újságírót  [2002. február 1.]