Népszavazást tartanak Svájcban az abortusztörvény módosításáról. Arról döntenek, enyhítsék-e a szabályokat vagy épp ellenkezőleg, szigorítsák-e őket. A kormány hajlik az enyhítésre, hiszen 14 éve senkit sem ítéltek el abortusz miatt, pedig az egész országban végeznek ilyen műtéteket.

A jelenlegi törvények tiltják az abortuszt, kivéve, ha az anya egészsége kerül veszélybe a terhesség során. A kormány hajlik arra, hogy ne kezelje bűncselekményként az abortuszt, számos életvédő csoport azonban a törvény szigorítását követeli. Azt javasolják, hogy a törvény akkor is tiltsa az abortuszt, ha a nő erőszak következtében esett teherbe.

A svájci abortusztörvény az egyik legrégebbi Európában, 1937-ben hozták az eredeti törvényt. Eszerint az abortuszt akár 5 évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatják. A szigorú szabályozás ellenére ugyanakkor 14 éve nem ítéltek el senkit abortusz miatt, pedig az egész országban végeznek ilyen műtéteket.

Svájcban ugyanakkor nem egységes a szabályozás, egyes kantonokban, városokban akkor is lehetséges az abortusz, ha az asszony társadalmi vagy gazdasági helyzete miatt dönt a műtét mellett. A középső - római katolikus - kantonokban ugyanakkor tiltják az abortuszt.

A közvélemény-kutatások szerint a lakosság többsége az enyhítésre szavazna - írta a BBC.

Ajánlat:

A svájci kormány honlapja