Mintegy tízezer hongkongi gyertyás megemlékezést tartott kedden este az 1989-es pekingi Tienanmen téri vérengzés áldozatairól. A tabuként kezelt 1989. június 4-iki diáktüntetést még minig "ellenforradalmi lázadásnak" tünteti fel a kínai kommunista párt.

Mintegy tízezer hongkongi lakos sétált gyertyával a kezében a város felhőkarcolóktól körülvett Victoria parkjába, ahol hazafias dalok éneklésével emlékeztek meg a vérbefojtott kínai demokratikus tüntetés 13. évfordulójáról. Hongkong autonómiája miatt a kínai hatóságok a városállam területén tiszteletben tartják a lakosok gyülekezési és szólásszabadságát.

"Az igazi hazafiság az, amikor kiállsz a hitedért akkor is, ha az az életedbe kerül. Valóban tisztelem a Tienanmen téri tüntetőket és minden évben eljövök ide, hogy fejet hajtsak előttük" - mondta az AP-nek az egyik fiatal résztvevő. Pekingben a biztonsági intézkedések szigorúak voltak a nap folyamán a Tienanmen tér környékén, azonban nem érkezett hír arról, hogy Hongkongot leszámítva Kína területén bárhol nyilvánosan megemlékeztek volna az évfordulóról.

1989. június 4-én a kínai hadsereg a pekingi Tienanmen téren vérbe fojtotta a diákok demokrácia melletti tüntetését. Az áldozatok száma több száz, de lehet, hogy több ezer volt. A kommunista párt azóta is "ellenforradalmi lázadásnak" nevezi a diákok megmozdulását, s a témát tabuként kezelik a kínaiak.