Ausztria megnehezíti a bevándorlást

Az osztrák kormány kedden, századik ülésén elfogadta a sokáig vitatott úgynevezett integrációs törvénycsomagot, amely a bevándorlók beilleszkedését hivatott szolgálni. A törvény szankciókat tartalmaz hiányos nyelvtudás, munkanélküliség esetén. Mindez legsúlyosabb esetben a tartózkodási engedély elvesztését vonhatja maga után.

A jogszabály alapvetően mindazokra vonatkozik, akik 1998. január 1. után költöztek Ausztriába, s kivételt csak a kis gyerekek és iskolai tanulók, idős és súlyos beteg emberek, az európai gazdasági térség polgárai és kedvezményezett harmadik országból származók élveznek, valamint azok az úgynevezett kulcsmunkaerők, akik két évnél rövidebb időre érkeznek Ausztriába.

A törvény kötelező német nyelvtanfolyamot ír elő: ha másfél év alatt nem végzik el az érintettek, a tanfolyam díjához való állami hozzájárulást 50-ről 25 százalékra csökkentik, két év után a támogatás teljesen megszűnik, három év után 200 euróig terjedő büntetés szabható ki, négy év után pedig megvonják, illetve nem hosszabbítják meg a tartózkodási engedélyt.

A munkanélküliek esetében, ahol a tartózkodási engedély nem vonható meg, ingyenes tanfolyamokat ajánlanak, s nem teljesítés esetén néhány hétre megvonhatják a munkanélküli-segélyt. Egyelőre nem tudni pontosan, hány embert érint az új rendelkezés, de becslések szerint az első évben, vagyis 2003-ban elvileg mintegy 30 ezer főre lehet számítani, a kivételezettek nélkül pedig jövőre várhatóan 18 ezer ember kezd német nyelvet tanulni tanfolyamokon.

A továbbiakban a jogszabályban nincs változás a korábbi tervekhez képest: a munkavállalási engedély továbbra sem jár automatikusan a tartózkodási engedéllyel, s a mindkettővel rendelkező külföldiek külföldi hozzátartozói ötévi ausztriai tartózkodás után férhetnek hozzá szabadon a munkaerőpiachoz. Azok a fiatalok, akiknek szülei a legutóbbi öt évből legalább három éven át munkában álltak, a kötelező iskolai évek elvégzése után nyomban munkát vállalhatnak. Ők eddig csak akkor dolgozhattak, ha az iskolai évek legalább felét Ausztriában töltötték.

Az új rendelkezést a kidolgozás idején és kedden, az elfogadás után újra bírálta az ellenzék és számos segélyszervezet, s maradéktalanul elégedetten kizárólag a kormányban helyet foglaló jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) foglalt állást.

Korábban:

Kötelező nyelvtanfolyam bevándorlóknak

Nem hiányzik a könyvtárából?

Soós Katalin - 1956 és Ausztria

Erich Zöllner - Ausztria története