Folyószennyezés Romániában

Színesfém-bányászati meddőtárolókból és derítőkből származó ipari szennyáradat vonult le a romániai Aranyos folyón - jelentették kedden román környezetvédelmi és vízgazdálkodási szervek.

Hétfőre virradóra a kiadós esőzések nyomán 12 kilométeres szennyáradat keletkezett a Maros vízgyűjtő medencéjének egyik folyóján, a Nyugati-Kárpátokból eredő Aranyoson. Az Érchegység színesfém-kitermelő telepeinek vidékét érintő folyó mentén, a Valea Sesii nevű helység közelében található meddőderítő gátját a hegyekről lezúduló esővíz átszakította, és nagy mennyiségű ipari üledéket mosott az Aranyosba. A százhektáros területű derítőtároló gátjának átszakadása után csak másfél óra elteltével sikerült megállítani az ipari szenny beömlését a folyóba.

A szennyár kedden már elérte a Kolozs megyei Torda városát. Helyi vízgazdálkodási és környezetvédelmi szakemberek véleménye szerint a szennyár keletkezésekor és folyóba ömlésekor az Aranyos vizében a megengedettnél 15-ször nagyobb volt a vaskoncentráció, de az azonnali semlegesítés egyharmadára csökkentette a szennyezettségi szintet.

Román szakemberek véleménye szerint az utóbbi években immár sokadik folyószennyezésnek ezúttal nem voltak súlyosabb következményei. Egyrészt mert a korábbi szennyezések nyomán az Aranyos ma már holt folyónak tekinthető, melynek rég kipusztult az élővilága. Másrészt azért nem járt súlyosabb következményekkel a fémes szennyezés, mert a folyó közelében elhelyezkedő tordai ivóvízkutakat megelőző intézkedésként idejében lezárták.

Az illetékes szervek azonnal riasztották a folyó vizét felhasználó gazdasági egységeket és a tordai vízműveket - közölte Gyulafehérváron a Fehér megyei környezetvédelmi főfelügyelőség vezetője.

Korábban:

Nehézfém-szennyezés a romániai Aranyos folyón