Nepál: maoista gerillák kormánykatonákkal csaptak össze

Tizenöt ember - köztük a nepáli alkotmányos monarchia megdöntésére törő 12 maoista lázadó - vesztette életét a himalájai királyságban 24 óra alatt különféle harcokban. Az 1996 óta tartó összecsapásokban eddig 4200 ember halt meg.

A nepáli védelmi minisztérium szerint a katonák hat gerillát kedden kora reggel a fővárostól, Katmandutól nem messze lévő Bhaktapur körzetben kirobbant dzsungelharc során lőttek agyon. A biztonsági erők - mint közölték - fegyvereket, robbanószerkezeteket és taposóaknák készítéséhez szükséges anyagokat is lefoglaltak. A Reuters által idézett közlemény szerint hat másik fegyverest hétfő este a Nepál nyugati részén lévő Dailekh és Sziangdzsa térségekben lőttek le a katonák.

A lázadók, akik Mao Ce-tung néhai kínai forradalmi vezető tanait igyekeznek követni, a nyugat-nepáli Bjhang körzetben hétfőn megöltek három polgári személyt, köztük egy házaspárt. A maoista nepáli Kommunista Párt gerillái egypártrendszerű kommunista köztársaságot szeretnének létrehozni a hindu monarchia helyén. Harcuk következtében 1996 óta 4200 ember halt meg.