Putyin: Musarraf és Vadzspaji a békés rendezésért

Pervez Musarraf pakisztáni államfő és Atal Behari Vadzspaji indiai kormányfő kész a közvetlen tárgyalásokra, és úgy döntött, hogy békés úton rendezi a két ország nézeteltéréseit - közölte kedden Almatiban Vlagyimir Putyin orosz elnök, miután tárgyalt a két ázsiai vezetővel.

Külön-külön megbeszéléseik után - amelyekre a kazah fővárosban hétfőn megnyílt ázsiai biztonsági és bizalomerősítő konferencia adott alkalmat - Putyin megerősítette, hogy oroszországi látogatásra hívta meg Musarraf elnököt, aki az invitálást elfogadta.

A pakisztáni vezető újságírók előtt kijelentette, hogy bár nem rögzítették oroszországi útjának pontos időpontját, arra "a legrövidebb időn belül sor kerül". Musarraf szerint az orosz államfő Vadzspajit is moszkvai látogatásra hívta, maga Putyin azonban erről nem tett említést. Közölte viszont, hogy decemberben Indiába látogat. Sajtóértekezletén a pakisztáni vezető sajnálatát fejezte ki, hogy indiai partnere Almatiban nem volt hajlandó találkozni vele, egyúttal Újdelhi szemére vetette, hogy katonai támadással fenyegeti országát. Bár a pakisztáni nukleáris fegyverek elsőként való bevetését nem zárta ki, újságírók előtt azt a javaslatot intézte Újdelhihez, hogy változtassák Dél-Ázsiát atomfegyvermentes övezetté, írjanak alá meg nem támadási egyezményt és csökkentsék fegyveres erőik létszámát.

Az indiai miniszterelnök előzőleg, az almati értekezleten leszögezte, hogy csak akkor kezdődhet közvetlen tárgyalás a két atomhatalom között, ha Pakisztán megfékezi a muszlim szeparatisták beszivárgását Kasmír Indiához tartozó részébe. E vonatkozásban biztató az az újdelhi értesülés, miszerint a pakisztáni hatóságok utasították a Kasmírban tevékenykedő muszlim szélsőségeseket, hogy állítsák le átszivárgási akcióikat a himalájai tartományt kettéválasztó ellenőrzési vonal mentén.

A fejleményről az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség szerint az indiai kormány egyik magas rangú képviselője számolt be kedden, hozzátéve, hogy más információk szerint a pakisztáni hadvezetés utasította a hadsereg 10. hadtestét a határvonal lezárására. Az indiai sajtó ugyanakkor arról számolt be, hogy Almatiba utazása előtt Vadzspaji kormányfőt felhívta telefonon George W. Bush amerikai elnök, s tudatta vele, hogy Iszlámábád ígéretet tett Washingtonnak: "véget vet" a terroristák Indiába átnyúló akcióinak. A napokban néhány mérsékelt szeparatista szervezet is a háborús feszültség csökkentésére biztatta az iszlámábádi vezetést. Almatiban az este Vlagyimir Putyin orosz elnök igen időszerűnek és hasznosnak értékelte az első ízben megtartott ázsiai biztonsági és bizalomerősítő konferenciát, amelyen 16 állam magas rangú képviselői közös nyilatkozatot fogadtak el a terrorizmus elítéléséről, és kötelezték magukat, hogy nem támogatnak szakadár mozgalmakat.

A kazah fővárosban Putyin külön is találkozott Hamid Karzai ideiglenes afgán kormányfővel, és még az este tárgyal Csiang Cö-min kínai államfővel, valamint Nurszultan Nazarbajevvel, a vendéglátó Kazahsztán elnökével.

Korábban:

Tűzpárbaj a kasmíri határon

A kasmíri határra összpontosítja erejét Pakisztán

Rumsfeld közvetít India és Pakisztán között

Nem hiányzik a könyvtárából?

Észak-India - kelet olvasztótégelye