Békét szeretne Pakisztán, közölte Musarraf elnök az amerikai külügyminiszter helyettesével. Armitage reméli, hogy Újdelhiben is hasonló garanciákat kap. Az USA állítólag kész lenne megfigyelőket telepíteni az indiai-pakisztáni határra.
Pervez Musarraf pakisztáni elnök biztosította az Iszlámábádban tárgyaló Richard Armitage amerikai külügyminiszter-helyettest, hogy nem fog háborút kezdeményezni Indiával, sőt békét szeretne.

Armitage szerint Musarraf biztosítéka jó alapul szolgál a továbblépéshez. A külügyminiszter helyettes reméli, hogy ugyanilyen értelmű garanciát kap Újdelhiben. Armitage nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államoknak van-e valamilyen bevetési terve arra az esetre, ha kitörne egy indiai-pakisztáni atomháború.

A jövő héten Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter is ellátogat mindkét fővárosba. A brit The Independent védelmi és diplomáciai forrásokra hivatkozva jelentette, hogy Rumsfeld felveti: Kasmírba telepítsenek közös brit-amerikai figyelőalakulatot. A lap úgy tudja, ötszáz, helikoptereken szállított katonáról lenne szó. A kiszivárgott részleteket védelmi, illetve a külügyi források nem erősítették meg. Londonban hangsúlyozták, hogy szigorúan javaslatról van szó, nem döntésről.

A kasmíri ellenőrző vonal mentén csütörtökre virradó éjjel szünetelt az indiai-pakisztáni tüzérségi harc, viszont napközben aknavetőkkel és géppuskákkal folytatódott a tűzpárbaj. Indiai Kasmír területén szakadár muzulmán fegyveresek és indiai katonák tűzpárbajában heten haltak meg.

India csütörtökön sikerrel végrehajtotta egy már több év óta fejlesztett, többfunkciós könnyű harci repülőgép második próbarepülését - jelentette be a védelmi minisztérium Újdelhiben. A minisztérium szerint a próbának semmi köze az indiai-pakisztáni konfliktushoz. Nyugati szakértők szerint a gép még nagyon messze van attól, hogy kész legyen: még nincs bevethető állapotban, és sokat kell változtatni a motoron is.

Korábban:

India Pakisztánnal közösen járőrözne Kasmírban

Putyin: Musarraf és Vadzspaji a békés rendezésért

Pakisztán külföldieket szólított fel távozásra

Rumsfeld közvetít India és Pakisztán között