Nem akar háborút Musarraf

Békét szeretne Pakisztán, közölte Musarraf elnök az amerikai külügyminiszter helyettesével. Armitage reméli, hogy Újdelhiben is hasonló garanciákat kap. Az USA állítólag kész lenne megfigyelőket telepíteni az indiai-pakisztáni határra.
Pervez Musarraf pakisztáni elnök biztosította az Iszlámábádban tárgyaló Richard Armitage amerikai külügyminiszter-helyettest, hogy nem fog háborút kezdeményezni Indiával, sőt békét szeretne.

Armitage szerint Musarraf biztosítéka jó alapul szolgál a továbblépéshez. A külügyminiszter helyettes reméli, hogy ugyanilyen értelmű garanciát kap Újdelhiben. Armitage nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államoknak van-e valamilyen bevetési terve arra az esetre, ha kitörne egy indiai-pakisztáni atomháború.

A jövő héten Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter is ellátogat mindkét fővárosba. A brit The Independent védelmi és diplomáciai forrásokra hivatkozva jelentette, hogy Rumsfeld felveti: Kasmírba telepítsenek közös brit-amerikai figyelőalakulatot. A lap úgy tudja, ötszáz, helikoptereken szállított katonáról lenne szó. A kiszivárgott részleteket védelmi, illetve a külügyi források nem erősítették meg. Londonban hangsúlyozták, hogy szigorúan javaslatról van szó, nem döntésről.

A kasmíri ellenőrző vonal mentén csütörtökre virradó éjjel szünetelt az indiai-pakisztáni tüzérségi harc, viszont napközben aknavetőkkel és géppuskákkal folytatódott a tűzpárbaj. Indiai Kasmír területén szakadár muzulmán fegyveresek és indiai katonák tűzpárbajában heten haltak meg.

India csütörtökön sikerrel végrehajtotta egy már több év óta fejlesztett, többfunkciós könnyű harci repülőgép második próbarepülését - jelentette be a védelmi minisztérium Újdelhiben. A minisztérium szerint a próbának semmi köze az indiai-pakisztáni konfliktushoz. Nyugati szakértők szerint a gép még nagyon messze van attól, hogy kész legyen: még nincs bevethető állapotban, és sokat kell változtatni a motoron is.

Korábban:

India Pakisztánnal közösen járőrözne Kasmírban

Putyin: Musarraf és Vadzspaji a békés rendezésért

Pakisztán külföldieket szólított fel távozásra

Rumsfeld közvetít India és Pakisztán között