Újabb levélváltás Karadzic és az SFOR között

Karadzic levélben válaszolt az SFOR felszólítására, hogy adja fel magát. A levelet felesége, Ljiljana Karadzic adta át a békefenntartóknak.
Válaszolt a Boszniában állomásozó békefenntartók levelére Radovan Karadzic, a boszniai szerbek háborús bűnökkel vádolt exelnöke. Korábban a NATO békefenntartói levélben szólították megadásra Karadzicot.

A bujkáló Karadzic válaszlevelét felesége, Ljiljana Karadzic adta át az SFOR képviselőinek - közölte Scott Lundy, a békefenntartók szóvivője. A találkozót Ljiljana Karadzic kezdeményezte, és az SFOR képviselői Karadzicék palei családi házában keresték fel. A Szarajevóhoz közeli Pale a boszniai szerbek központja volt a háború idején.

Lundy Karadzic levelének tartalmát és a megbeszélés témáját bizalmasnak minősítette.

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék ügyészsége két ízben emelt vádat Karadzic ellen. Karadzic azóta bujkál, feltételezések szerint elsősorban a boszniai Szerb Köztársaság területén.

Karadzic és Ratko Mladic, a boszniai szerb hadsereg volt parancsnoka a Törvényszék két legkeresettebb vádlottja. Mladic tartózkodási helye szintén ismeretlen. Korábbi jelentések szerint nem zárható ki, hogy Szerbia területén bujkál.

A nagyhatalmak az elmúlt hónapokban fokozódó nyomást gyakoroltak Karadzicra azért, hogy adja fel magát, médiakampányukban pedig a lakosságot kérték arra, hogy szolgáltassa ki a hágai Törvényszéknek. A nyilvános körözés és a vérdíj nem vezetett eredményre: felmérések szerint Karadzic még mindig az egyik legnépszerűbb személy a szerbek körében.

Az SFOR erői idén februárban és márciusban két sikertelen kísérletet tettek Karadzic elfogására.

Korábban:

Ashdown váltja Petritschet Bosznia-Hercegovinában  [2002. május 27.]

Válaszolt az SFOR Karadzic levelére  [2002. április 25.]

Levelet írt Karadzic  [2002. április 24.]

Cáfolja Párizs a francia tiszt árulását  [2002. március 6.]

Robertson: Nem volt árulás Boszniában  [2002. március 4.]

Áruló után nyomoz a NATO  [2002. március 4.]

Nem tartóztatta le Karadzicot a NATO  [2002. március 1.]

Nem fogták el Karadzicot  [2002. február 28.]

Petritsch Karadzic és Mladic letartóztatását követeli  [2002. február 18.]

Pró és kontra Karadzic és Mladic elfogásáról  [2002. január 17.]

A hágai törvényszék szerint Mladic Belgrádban van  [2001. november 28.]

Boszniában rejtőzik Karadzic és Mladic  [2001. augusztus 23.]