Pakisztán indiai kémrepülőgépet lőtt le

Pakisztáni vadászgépek péntek éjjel lelőttek egy pilóta nélküli indiai kémrepülőgépet az indiai határ közelében. Pakisztáni közlés szerint az incidens Pandzsáb tartományban történt, India egyelőre nem kommentálta a történteket.

A két ország szárazföldi ereje között már rendszeresek az incidensek a kasmíri ellenőrző vonal mentén. A pakisztáni légierő közlése szerint a lelőtt indiai gép felderítő és hírszerző küldetésen volt, és megsértette a pakisztáni légteret Lahor körzetében. Ez volt az első lelőtt repülőgép a feszültség decemberi kiújulása óta. Egy pakisztáni katonai szóvivő az incidens után értésre adta, hogy ha India támadást indít, Pakisztán meg fogja védeni magát. A kémrepülőgép lelövése szerinte meg kell, hogy értesse az indiai vezetéssel, hogy a pakisztáni hadseregnek megvannak az eszközei, hogy bármilyen agresszióra válaszoljon.

Pakisztáni közlés szerint az incidens Pandzsáb tartományban, Lahortól délre, Rádzsa Dzsang helységnél történt. India szombaton az első órákban még nem kommentálta a történteket. Az eset olyan időpontban történt, amikor Richard Armitage amerikai külügyminiszter-helyettes is a térségben tartózkodott, hogy közvetítsen a két atomhatalom között.

Korábban:

Nem akar háborút Musarraf

India Pakisztánnal közösen járőrözne Kasmírban

Putyin: Musarraf és Vadzspaji a békés rendezésért

Pakisztán külföldieket szólított fel távozásra

Rumsfeld közvetít India és Pakisztán között