Pakisztáni vadászgépek péntek éjjel lelőttek egy pilóta nélküli indiai kémrepülőgépet az indiai határ közelében. Pakisztáni közlés szerint az incidens Pandzsáb tartományban történt, India egyelőre nem kommentálta a történteket.

A két ország szárazföldi ereje között már rendszeresek az incidensek a kasmíri ellenőrző vonal mentén. A pakisztáni légierő közlése szerint a lelőtt indiai gép felderítő és hírszerző küldetésen volt, és megsértette a pakisztáni légteret Lahor körzetében. Ez volt az első lelőtt repülőgép a feszültség decemberi kiújulása óta. Egy pakisztáni katonai szóvivő az incidens után értésre adta, hogy ha India támadást indít, Pakisztán meg fogja védeni magát. A kémrepülőgép lelövése szerinte meg kell, hogy értesse az indiai vezetéssel, hogy a pakisztáni hadseregnek megvannak az eszközei, hogy bármilyen agresszióra válaszoljon.

Pakisztáni közlés szerint az incidens Pandzsáb tartományban, Lahortól délre, Rádzsa Dzsang helységnél történt. India szombaton az első órákban még nem kommentálta a történteket. Az eset olyan időpontban történt, amikor Richard Armitage amerikai külügyminiszter-helyettes is a térségben tartózkodott, hogy közvetítsen a két atomhatalom között.

Korábban:

Nem akar háborút Musarraf

India Pakisztánnal közösen járőrözne Kasmírban

Putyin: Musarraf és Vadzspaji a békés rendezésért

Pakisztán külföldieket szólított fel távozásra

Rumsfeld közvetít India és Pakisztán között