Lóháton keresik az atomgenerátorokat

Grúziában nemzetközi keresés indult a rádioaktív generátorok felkutatására. Több tucat kutató - sokan közülük lóháton - kutatják át a volt szovjet állam nyugati részét. A tervek szerint két hétig fogják keresni a két stroncium 90-es generátort. A műveletet azért indították el, mert négy hónappal ezelőtt két erdei munkás súlyos rádióaktív sugárzástól származó sérülésekkel került kórházba. A vizsgálatok szerint olyan helyre bukkantak, ahol stroncium 90-est tároltak.

A keresők gyalog, autóval és lóháton is járják a környéket, mivel a terület egy része nehezen megközelíthető.

A keresésben mintegy 80 ember vesz részt, együttműködve a Nemzetközi Atomenergia Képviselettel (IAEA). Többségében grúzok, de vannak köztük indiai, francia, török és amerikai kutatók is.

A kutatóknak összesen mintegy 200 négyzetkilométert kell átvizsgálniuk. A műveletet azért indították el, mert négy hónappal ezelőtt két erdei munkás súlyos rádióaktív sugárzástól származó sérülésekkel került kórházba. A vizsgálatok szerint olyan helyre bukkantak, ahol stroncium 90-est tároltak. Jelenleg Franciaországban és Oroszországban ápolják őket.

A generátorokat korábban arra használták, hogy távoli területek között épített kommunikációs állomást működtessenek vele. Hat generátort már megtaláltak a korábbi kutatások során, de kettő még mindig hiányzik. A stroncium, amit a generátorokban használtak, erősen rádioaktív.

Az 1990-es évektől kezdve Grúziában több mint 280 rádioaktív forrásra bukkantak. Közülük több volt szovjet katonai bázisból került elő.

Az IAEA 1997 óta működik együtt Grúziával, hogy megtalálják a kallódó rádioaktív anyagokat. A szervezet szerint azonban nem ez az egyetlen ország, ahol gazdátlan rádioaktív anyagokra lehet bukkanni.

A grúz művelet során szeptemberben légi és közúti ellenőrzéseket is tartanak, hogy felleljék a maradék rádioaktív anyagokat - írta a BBC.

Ajánlat:

Nemzetközi Atomenergia Képviselet