Erdő- és bozóttüzek veszélyeztetik Denvert

A heves széllökések élesztő hatására tovább terjednek az erdő- és bozóttűzek az Egyesült Államok Colorado államában. A helyzet lassan kezd kritikussá válni, mivel a lángok tizenhat kilométerre közelítették meg Denvert.
Fotó: EPA
Erdőtűz fenyeget több lakott területet
EPA
Colorado állam tűzoltósága szerint egyelőre nem tudják megfékezni a heves széllökések által újra és újraélesztett erdő- és bozóttüzeket. A természeti csapás már Denver külső kerületeit veszélyezteti, ezért onnan negyvenezer embert készítettek fel egy esetleges kitelepítésre. A tüzek eddig 34 ezer hektár területet semmisítettek meg, négyezer embernek kellett elhagynia lakóhelyét a lángok miatt.

A tűzoltók szerint kedvezőtlenek a kilátások a tűz megfékezésére, mivel a tüzet felélesztő szelek gyakran változtatják irányukat.

A tűz kempingezők felelőtlen tűzgyújtásának következménye - nyilatkozta a denveri tűzoltók szóvivője. A Denvertől 240 kilométerre fekvő Glenwood Springs városkában 23 családi házat és egy bevásárlóközpontott semmisített meg a tűzvész.

Colorado államban több mint 2000 tűzoltó, repülőgépek és helikopterek segítségével próbálják megfékezni a természeti csapás méreteit öltő tüzet.